Så mye båndbredde trenger du for å streame film og serier i høy kvalitet

Få ting krever så mye hastighet på bredbåndet ditt som når du bruker strømmetjenester. Men hvor mange Mb/s trenger du for å streame i 4K?

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 19. mai 2020

De aller fleste av oss har ett eller flere abonnementer hos store strømmetjenester som Netflix, Disney+, eller Discovery+. Mens vanlig surfing på nettaviser for de fleste båndbredder ikke er noe utfordring lenger, kan det å strømme videoinnhold være krevende – spesielt dersom man ønsker å strømme i høy hastighet.

Innhold

Dette trenger du for å strømme i 4K

Den viktigste faktoren som bestemmer hvor stor hastighet du trenger på bredbåndet ditt, er hvilken bildekvalitet du ønsker å strømme i t. 4K er den kvaliteten de fleste kan få, og er det som regnes som standardoppløsningen for høykvalitetsstrømming hos strømmetjenestene – selv om noen av tjenestene også tilbyr opp til 8K-strømming.

Les også: Internett med høy hastighet

De fleste skal klare å strømme 4K greit med 25 Mb/s båndbredde, men for å være på den sikre siden bør man ha 50 Mb/s. Spesielt gjelder det dersom du har tenkt å strømme direktesendinger, som for eksempel sportssendinger, i 4K. Direktesendinger krever mer båndbredde enn for eksempel å strømme en film eller serie, ettersom en direktesending krever konstant nedlasting, mens en film i praksis lastes ned underveis mens man ser på den.

Skal nettet brukes til noe annet enn strømming?

Når vi sier at det holder med 50 Mb/s for å strømme 4K-innhold, betyr det at nettet da kun brukes til strømming av dette innholdet. Det vil si at dersom to forskjellige enheter på det samme nettverket strømmer videoinnhold i 4K samtidig, trenger du det dobbelte av båndbredde for å kunne strømme uten problemer og med høyest mulig kvalitet.

Les også: Alt om internetthastigheter

Om en tredje enhet blir brukt til gaming eller en videosamtale samtidig, betyr det at du trenger ytterligere båndbredde for at all aktiviteten skal gå smertefritt for seg. Derfor bør du gjøre en vurdering av hvor intensiv du forventer at internettbruken vil være på det meste på en normal dag.

Dårlig utstyr kan senke farten

Det hjelper ikke med lynraskt internett dersom du ikke har fasiliteter som er gode nok til å håndtere farten i boligen din. En faktor som kan bidra med å senke den opplevde hastigheten, er om du har en gammel trådløs ruter som enten ikke sprer signalene godt nok, eller ikke klarer å håndtere hastigheten på nettet du får inn i boligen din.

Les også: Tips som gir deg stabilt trådløst signal

Dessuten er det alltid et bedre alternativ til trådløs distribusjon av nettet, nemlig kabler. Å trekke en nettverkskabel til TV-boksen din garanterer stabilt nett med høy hastighet, og du slipper å løpe risikoen med at nettverket faller ut mens du nyter videoinnhold på den store skjermen.

Er du på utkikk etter raskere internett hjemme hos deg? Fyll ut skjemaet og få tilbud!