Kvinne sitter foran en mac og drikker en kopp kaffe.
Må du ofte vente? Tar det lang tid å laste inn innhold på internett, kan det hende du bør oppgradere hastigheten på internett.

Alt om nettfart

Internetthastighet måles i Mbit/s, men hva betyr det egentlig? Finn ut hvor raskt internett du trenger.

Bilde av Anders Øie

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 12.05.2020

Generelt om farten på nettverket ditt

Internetthastighet måles i megabit per sekund (Mbit/s). Ulik bruk av internett krever ulik hastighet. Under finner du noen eksempler på hvilken fart som kreves for ulike aktiviteter på nettet.

  • Isolert sett kreves det en hastighet på ca. 3 Mbit/s for å kunne streame video i standardformat uten problemer.
  • For å streame video i HD-format, anbefales hastigheter på minimum 5 Mbit/s.
  • For streame video i ultra-HD anbefales det en hastighet på minimum 25 Mbit/s.
  • Visse typer online spill krever også hastigheter opp mot det som kreves for å kunne se ultra-HD. Det samme gjelder for deg som laster ned store mengder data.
  • For annen «vanlig» nettbruk vil du som regel klare deg med moderate hastigheter, som for eksempel 10 Mbit/s, men du vil også her kunne merke forskjell på hvor raskt du sømløst kan bevege deg fra «nettside til nettside» med ulike hastigheter.

OBS!

Hvis mange enheter er koblet til nettet samtidig, vil hastigheten være avgjørende for at alle kan bruke nettet samtidig uten hakking eller forsinkelser. Bor du i et hjem hvor flere brukere ofte er på nett samtidig, bør du derfor velge en hastighet over 10 Mbit/s, hvis dette kan leveres hjem til deg.

Nedlasting vs. opplasting

Det skilles mellom ned- og opplastingshastighet. Dette angis som regel med en skråstrek. For eksempel vil 20/10 bety 20 Mbit/s i nedlastningshastighet, og 10 Mbit/s i opplastningshastighet.

Nedlasting er som navnet tilsier hastigheten på det du laster ned fra nettet, mens opplasting er hastigheten på det du laster opp. For menigmann er nedlasting det viktigste å vektlegge når du skal sammenligne og velge riktig netthastighet til ditt bruk.

Hvilke hastigheter kan leveres med ulike typer nett?

Hastigheten på «vanlig bredbånd» – det vil si kobberkabler – kan komme opp i 60/20, altså 60 Mbit/s nedlastningshastighet og 20 Mbit/s opplastingshastighet.

Mobilt bredbånd kan leveres med teoretiske hastigheter opp i 300/50 med 4G-nett. Riktignok er det sjelden du opplever så høy fart, men hvis du bor på et sted med god mobildekning, kan du i flere tilfeller ha raskere nett fra mobilt bredbånd enn du får fra kobbernettet.

Fibernett kan nå hastigheter på inntil 1000/1000 Mbit/s. Vær imidlertid klar over at prisen på slike hastigheter er stiv, og det stiller krav til at nettverksutstyret ditt er i toppklasse.

Det er ikke alltid du får det du betaler for

Uansett hvilken nettverkstype du har, er det ikke alltid du får den hastigheten du er lovet. Hvis du mistenker at dette er tilfellet for deg, vil det være nyttig å gjøre en hastighestest av nettverket ditt.

I noen tilfeller kan du bedre hastigheten selv ved å bedre det trådløse signalet, mens i andre tilfeller er det nettet i seg selv som er begrensende faktor.

Sjekk din hastighet her

Usikker på om du får hastigheten du betaler for? Sjekk hastigheten på nettet ditt her:

Misfornøyd med resultatet?

Be om tilbud fra flere leverandører via skjemaet på Bredbånd.no. Sammenlign tilbudene opp mot ditt nåværende abonnement, og velg det beste tilbudet. Raskt og enkelt!

Illustrert ikon av en klokke.

Spar tid

Du behøver ikke sløse bort tid på å finne tilbud selv. La leverandørene komme til deg.

Illustrert ikon av en lommebok.

Spar penger

Leverandørene vet at de er i konkurranse og gir deg derfor et ekstra godt tilbud.

Illustrert ikon av en smilende person.

Det er gratis

Dine tilbud er 100 % uforpliktende. Det er helt opp til deg om du vil benytte deg av dem.

Få billigere bredbånd nå!