Hastighetstest: Sjekk nettfarten din

Gjør en «speedtest» og mål om du får internetthastigheten du betaler for.

Rask nettlinje er viktig enten du sitter på 4G, fiber-, kabel- eller DSL-nettet. Her kan du enkelt teste din nettfart:

Er du ikke fornøyd etter å ha testet internetthastigheten din, kan du be om uforpliktende tilbud fra flere leverandører i skjemaet på denne siden. Tjenesten er helt gratis.

Guide: Slik bruker du hastighetsmåleren

Etter du har gjort noen få forberedelser, tar det ikke mer enn ett minutt før du får svar på hvor raskt internett du har. Hastighetstesten er for øvrig gratis.

Du kan bruke måleren med både kablet og trådløst nettverk, men trådløs tilkobling vil alltid være litt langsommere enn kablet.

Speedtestens 5 steg:

 1. Koble PC-en din direkte til ruteren via en vanlig internettkabel (kalles også nettverkskabel, ethernetkabel, patchkabel eller RJ45). Du skal ha mottatt en internettkabel sammen med ruteren. Vær oppmerksom på at du kanskje trenger en adapter for å kunne sette kabelen i PC-en din.
 2. Skru av trådløst nettverk/WiFi på PC-en. På de fleste maskiner kan du skru av WiFi ved å gå inn i 'Innstillinger', og deretter velge innstillinger for 'Nettverk'.
 3. Slå av alle andre enheter som bruker nettverket, det vil si andre PC-er, smarttelefoner, printere og lignende.
 4. Lukk alle programmer og tjenester som bruker internett. Det gjelder ikke kun nettleseren, men også programmer som Skype, FaceTime, samt antivirusprogrammer. (Husk imidlertid å skru på antivirus igjen etter du har tatt hastighetstesten!)
 5. Trykk på 'Go' og start hastighetsmåleren. Len deg tilbake og vent på resultatet.

Hvis du ikke er tilfreds med hastigheten testen viste, kan du fylle ut skjemaet på denne siden og få tilsendt uforpliktende tilbud fra opp til tre internettleverandører i ditt område.

Få uforpliktende tilbud på bredbånd

Kan du ikke koble PC-en direkte til ruteren?

Hvis du ikke har en internettkabel tilgjengelig, kan du teste når du er koblet til WiFi i stedet. Da kan du hoppe rett til punkt 3 i instruksene over.

Husk at testen alltid vil vise litt tregere hastighet når du bruker trådløs tilkobling enn når du kjører testen med kablet tilkobling.

Du bør også undersøke om det er forhold i hjemme ditt som gjør at det trådløse signalet er tregt og ustabilt – ikke forhold ved nettet inn til boligen.

Sørg for presist resultat

Hvis du vil ha det mest presise testresultatet, bør du også være oppmerksom på følgende:

 • Er det andre brukere eller enheter på nettverket? Hvis det er andre enheter på nettverket, kan det gi lavere internetthastighet. Sjekk at du er logget av smarttelefoner, nettbrett og andre PC-er som normalt er koblet på nettverket. Husk at printere og digitalkameraer også kan være koblet til nettverket.
 • Når bør du gjennomføre hastighetstesten? Testen kan bli påvirket av høy belastning på bredbåndsnettet – også i nabolaget ditt. Derfor har det betydning hvilket tidspunkt du tar hastighetstesten på. Hvis du vil ha et presist resultat, bør du ta testen flere ganger og til forskjellige tider av døgnet.
 • Laster du ned noe? Forsikre deg om at det ikke pågår en nedlasting mens du bruker hastighetsmåleren. Det vil gi lavere hastighet.
 • Hvor lang er nettverkskabelen? En lang kabel mellom ruter og PC kan gi lavere bredbåndshastighet. Nettverkskabelen som førte med ruteren din har standard lengde og påvirker ikke nettfarten negativt.
 • Hvor gammelt er utstyret du bruker? Hvis PC-en eller ruteren din har sett sine bedre dager, kan det påvirke resultatet av hastighetstesten.
 • Benytter du VPN? Hvis du bruker VPN, bør du koble den fra før du tar hastighetstesten. VPN kobler deg til en annen server, som gjør at hastigheten faller litt.

Gi meg uforpliktende tilbud på bredbånd

Hva viser hastighetstesten?

Hastighetstesten viser selvfølgelig internetthastighet, herunder nedlastings- og opplastingshastighet. Men hvis du vil ha mer ut av hastighetsmåleren, bør du også se på signalkvaliteten. Det gjør du ved å fokusere på Ping og Jitter.

Er du ikke helt sikker på hva ordene betyr? Her kommer en rask forklaring:

 • Nedlastingshastighet: Den hastigheten du har når du laster ned data. Teknisk sett angir nedlastingshastigheten hvor raskt PC-en din mottar data fra en online server, og den er derfor viktig hvis du streamer musikk, film og serier.
 • Opplastingshastighet: Den hastigheten du har når du eksempelvis sender en e-mail eller legger videoer og bilder på sosiale medier. Teknisk sett angir opplastingshastigheten hvor raskt PC-en din videresender data til en internettserver, og den er derfor viktig hvis du laster opp mye innhold online.
 • Ping: Har innvirkning på hvor raskt en internettside laster. Den kan derfor være særlig interessant å se på hvis du gamer online. Ping beskriver reaksjonstiden til din internettforbindelse, det vil si hvor lang tid der går fra man sender ut et signal til en server og den kommer i retur. Ping angis i millisekunder og bør ikke ta lengre tid en 10-30 ms.
 • Jitter: Angir hvor mange pings i testen som er suksessfulle. Vi skal ikke gi en nærmere forklaring av jitter her. Det eneste du bør vite er at jitteren skal være så tett opp mot 0 som mulig.

Hvis du kun bruker nettet til å sjekke Facebook, sende en e-post eller to, og laste ned en pdf i ny og ne, er Ping og Jitter ikke nødvendigvis viktige for deg. Er du derimot en gamer, kan de være avgjørende for internettopplevelsen din.

Får du den internetthastigheten du betaler for?

Når du har målt bredbåndshastigheten, kan du sammenligne tallene fra testen med tallene på internettregningen din. Det finnes nok av tilfeller hvor hastigheten på nettet er lavere enn det internettabonnementet ditt tilsier.

Hvis du ikke får det du betaler for, kan du fylle ut skjemaet og bli kontaktet med uforpliktende tilbud fra opp til tre bredbåndsleverandører i ditt område. Det er helt gratis å hente inn tilbudene.

Få uforpliktende tilbud på bredbånd