Hastighetstest: Sjekk nettfarten din

Gjør en gratis «speedtest» og mål om du får internetthastigheten du betaler for.

Rask nettlinje er viktig enten du sitter på 5G-, 4G-, fiber-, kabel- eller DSL-nettet. Sjekk nettfarten din her:

Er du ikke fornøyd etter å ha testet internetthastigheten din? Da kan du be om uforpliktende tilbud fra flere leverandører som leverer bredbånd. Tjenesten er helt gratis og det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet.

Fyll ut skjemaet nå!

Hva viser hastighetstesten?

Hastighetstesten viser internetthastigheten, som innebærer hastighet på nedlastning og opplasting. Den viser også ping og jitter, som forteller oss om kvaliteten på signalene.

Dette betyr ordene i hastighetstesten:
 • Ping: Måler reaksjonstiden til internettforbindelsen din. Den måler tiden fra en datapakke blir sendt til serveren til den kommer i retur. Ping måles i millisekunder (ms) og bør være under 30 ms.
 • Jitter: Måler variasjonen av responstiden av flere ping-målinger. Denne er også målt i millisekunder (ms) og bør være nærmest 0 som mulig. Er jitter mer enn 30 ms, kan du blant annet oppleve forsinkelser i videosamtaler.
 • Download: Hastigheten du har når du laster ned data. Teknisk sett angir nedlastingshastigheten hvor raskt PC-en din mottar data fra en online server. Den er derfor viktig om du strømmer musikk, film og serier.
 • Upload: Hastigheten du har når du laster opp data. Dette kan være opplasting av bilder eller videoer på sosiale medier, eller sender en e-post. Teknisk sett angir opplastingshastigheten hvor raskt PC-en din videresender data til en internettserver, og den er derfor viktig hvis du laster opp mye innhold online.

Ping og jitter er viktig dersom du bruker nettet til gaming eller har livestreams. Hvis du for det meste driver med surfing, kan du se bort fra disse begrepene.

Guide: Slik bruker du hastighetstesten

Ønsker du et mer nøyaktig resultat, bør du gå gjennom disse forberedelsene. Selve testen bruker mindre enn ett minutt før du får svar på hvor raskt internett du har. Hastighetstesten er for øvrig gratis.

Du kan bruke måleren med både kablet og trådløst nettverk, men trådløs tilkobling vil alltid være litt langsommere enn kablet.

Speedtestens 5 forberedelsessteg:

 1. Koble PC-en din direkte til ruteren med en vanlig internettkabel (kalles også nettverkskabel, ethernetkabel, patchkabel eller RJ45). Du skal ha mottatt en internettkabel sammen med ruteren. Vær oppmerksom på at du kanskje trenger en adapter for å kunne sette kabelen i PC-en din.
 2. Skru av trådløst nettverk/WiFi på PC-en. På de fleste maskiner kan du skru av WiFi ved å gå inn i «Innstillinger», og deretter velge innstillinger for «Nettverk».
 3. Slå av alle andre enheter som bruker nettverket. Det vil si alle andre enheter som PC-er, smarttelefoner, printere og lignende.
 4. Lukk alle programmer og tjenester som bruker internett. Det gjelder ikke bare nettleseren, men også programmer som Zoom, FaceTime, samt antivirusprogrammer. Husk også å skru på antivirusprogrammet etter fullført test.
 5. Trykk på «Go» og start hastighetsmåleren. Len deg tilbake og vent på resultatet.

Hvis du ikke er tilfreds med hastigheten testen viste, kan du fylle ut skjemaet på denne siden og få tilsendt uforpliktende tilbud fra opp til tre internettleverandører i området ditt.

Få uforpliktende tilbud på bredbånd

Kan du ikke koble PC-en til ruteren?

Hvis du ikke har en internettkabel tilgjengelig, kan du teste når du er koblet til WiFi i stedet. Da kan du hoppe rett til punkt 3 i instruksene over.

Husk at testen alltid vil vise litt tregere hastighet når du bruker trådløs tilkobling enn når du kjører testen med kablet tilkobling.

Undersøk også om forholdene i hjemmet ditt påvirker hastigheten. Les om tipsene om hvordan du kan få et mer stabilt nett hjemme.

Slik får du et presist resultat

Hvis du vil ha det mest presise testresultatet, bør du være oppmerksom på dette:

 • Er det andre brukere eller enheter på nettverket?
  Hvis det er andre enheter på nettverket, kan det gi lavere internetthastighet. Sjekk derfor at de andre enhetene, utenom den du skal teste, ikke er koblet til på nettverket du skal teste.
 • Når bør du gjennomføre hastighetstesten?
  Testen kan bli påvirket av høy belastning på bredbåndsnettet, også i nabolaget ditt. Hvilket tidspunkt du tar hastighetstesten på vil derfor påvirke resultatet. For et mer presist resultat, anbefaler vi å ta testen flere ganger til forskjellige tider av døgnet.
 • Laster du ned noe?
  Sørg for at du ikke laster ned noe mens du tester nettfarten. Det vil gi lavere hastighet.
 • Hvor lang er nettverkskabelen?
  En lang kabel mellom ruteren og PC-en kan gi lavere hastighet. Nettverkskabelen som fulgte med ruteren din har en standard lengde, og vil ikke påvirke netthastigheten negativt.
 • Hvor gammelt er utstyret du bruker?
  Hvis PC-en eller ruteren din har sett sine bedre dager, kan dette påvirke resultatet av hastighetstesten.
 • Benytter du VPN?
  Hvis du bruker VPN, bør du koble den fra før du tar hastighetstesten. VPN kobler deg til en annen server, som gjør at hastigheten faller litt.

Får du netthastigheten du betaler for?

Når du har målt netthastigheten, kan du sammenligne tallene fra testen med tallene på abonnementet ditt. Det finnes nok av tilfeller hvor hastigheten på nettet er lavere enn det internettavtalen din tilsier.

Er du misfornøyd fordi du ikke får det du betaler for? Fyll ut skjemaet for å få tilbud fra leverandører som leverer internett i området ditt. Det er helt gratis å innhente tilbudene. Hvis du ikke er fornøyd med noen av tilbudene, kan du takke nei til alle.

Fyll ut skjemaet nå!