Bilde av en liten svart router som i forgrunnen med en person som sitter på mobilen i bakgrunnen

Trådløst bredbånd: Noe å vurdere?

Om du vil ha et fremtidssikkert bredbånd uten å grave kabler, vil trådløst bredbånd være et bra alternativ.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 18.04.2023
Innhold:

Hva er trådløst bredbånd?

Trådløst bredbånd er en relativ fersk bredbåndsteknologi, som sammen med fiberbredbånd er fremtidens bredbånd.

Via en fastmontert antenne får du bredbåndsdekning hjem, helt trådløst og uten fysiske tilkoblinger til en sentral i nabolaget.

Dermed er trådløst bredbånd en enkelt måte å få raskt internett på, uten å måtte tenke på å grave fiberkabel som må trekkes inn i boligen din.

Hvor raskt er trådløst bredbånd?

Takket være utrullingen av 5G-nettet, vil det trådløse bredbåndet gi deg lynraskt internett i nesten samme klasse som fibernett.

Det er imidlertid noe hastighetstap i den trådløse overføringen, sammenlignet med en fiberoptisk kabel helt inn til boligen din, men den kraftige antennen sikrer høye hastigheter over en stabil tilkobling.

Faktisk er det kun det siste leddet — altså fra sentralen og inn til boligen din — som skiller trådløst bredbånd fra fibernettet. Fibernettet er nemlig infrastrukturen mobilnettets senderne baserer seg på.

Med trådløst bredbånd vil du i dag kunne forvente en topphastighet på opptil 500 Mbit/s. Dette gjør at trådløst bredbånd er raskt nok nærmest alle av dagens behov, fra enkel nettsurfing til strømming i 4K og gaming.

Nøyaktige hastigheter og tilgjengelighet varierer imidlertid mellom leverandører, og du bør derfor sammenligne tilbud fra flere leverandører for å være sikker på at du får en best mulig avtale.

Hvor mye koster trådløst bredbånd?

Prisen på trådløst bredbånd er, som med alle bredbåndstyper, i stor grad avgjort av hvilken hastighet du velger.

Ønsker du et raskest mulig bredbånd koster det mer enn om du tar til takke med en lavere hastighet. Dermed er det bruken og behovene dine som i stor grad avgjør hva prisen på det trådløse bredbåndet blir.

Les mer: Alt om nettfart

Ved å se på tabellen under vil du kunne danne et omtrentlig bilde på hva prisnivået på trådløst bredbånd er:

Hastighet i Mbit/sPris i måneden
50 Mbit/s Fra 640,-
100 Mbit/s Fra 700,-
250 Mbit/s Fra 830,-
500 Mbit/s Fra 1250,-

Kan jeg få trådløst bredbånd?

Det er kun bredbåndsleverandørene som kan gi deg et konkret svar på om du kan få trådløst bredbånd der du bor eller ikke.

I Norge har vi et relativt godt utbygd mobilnett, og ettersom trådløst bredbånd baserer seg på dette nettet, vil mobildekningen ofte være en god indikator på om det er mulighet for trådløst bredbånd der du bor eller ikke.

Dette gir imidlertid ikke alltid et reelt bilde på situasjonen. Den fastmonterte antennen er kraftigere enn en mobilantenne, og vil derfor kunne motta signaler over lengre avstander.

Den utbredte tilgjengeligheten gjør at trådløst bredbånd som regel vil være en enkel måte å skaffe seg høyhastighetsbredbånd på, helt trådløst.

Les mer: Hvilket bredbånd kan jeg få?

Få tilbud på trådløst bredbånd

Fyll ut skjemaet for å få tilbud på trådløst bredbånd fra flere leverandører som leverer der du bor. La leverandørene komme til deg med sine beste tilbud, slik at du kan velge tilbudet som passer deg og dine behov best.

Få tilbud på trådløst bredbånd