Bredbånd med høy hastighet

Med høyhastighetsbredbånd kan du én gang for alle si farvel til bufring og lav kvalitet.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 27. april 2020

Hastighetene blir stadig høyere på nettet, og i dag er det i hovedsak fiberbredbånd som regjerer som den mest stabile og raskeste teknologien. Navnet kommer etter ledningen som informasjonen fraktes med, som i praksis er et optisk system hvor informasjonen fraktes ved hjelp av lys.

Med lysets hastighet

Det er nettopp i denne detaljen at fiberledningene har et stort forsprang på kobberledningene, ettersom kobberledningene frakter informasjonen ved hjelp av lyd. Få ting kan klare å slå lysets hastighet, noe som gjør at «hastighetstaket» på fibernett er langt høyere enn på kobbernettet.

Mens de eldre generasjonene av bredbånd vanligvis kunne klare å levere mellom 5 og 60 Mbit/s, leverer fiber hastigheter mellom 50 og 500 Mbit/s – altså nærmere ti ganger raskere enn toppnivået til «vanlig» bredbånd. Siden informasjonen flyter raskere gjennom linjene, betyr det også at kapasiteten er mye større – derfor kan langt flere bruke den samme fiberledningen uten at det byr på ustabilitet.

VDSL er også et alternativ

En annen teknologi som også regnes som høyhastighetsbredbånd er VDSL, Very High-Speed Digital Subscriber Line. Som navnet tilsier er dette en veldig rask versjon av ADSL, men siden den i prinsippet bygger på den samme teknologien som ADSL, er det en stor ulempe: Du er avhengig av å være svært nærme sentralen for å få glede av den høye hastigheten – helst ikke noe mer enn en kilometer unna.

Kilder

NextGenTel / Forbrukerrådet