Denne hastigheten trenger du for å streame helt uten bufring

Noe av det som krever mest internetthastighet er bruk av de ulike strømmetjenestene for å se filmer og serier på TV-en. Men hvor raskt må nettet være for å mest ut av Netflix og HBO?

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 19. mai 2020

De aller fleste av oss har ett eller flere abonnementer hos de store strømmetjenestene. Stadig flere velger dessuten å droppe hele den gamle TV-dekoderen og utelukkende bruke strømming for å få TV inn i stua.

Unngå bufring

Selv om det stadig blir sjeldnere med dagens godt utbygde hurtignett, er «bufring» noe av det mest irriterende en kan oppleve under en film, en direktesendt sportssending eller midt i en spennende serie. «Bufring» er navnet på fenomenet som oppstår når bildet enten fryser eller blir uklart, på grunn av at den tilgjengelige internetthastigheten er for lav til å kunne strømme videoinnholdet.

Les også: Internett med høy hastighet

I dag er de aller fleste bredbåndsabonnementer – i hvert fall de som leveres gjennom det faste bredbåndsnettet – raske nok til å kunne håndtere strømming av videoinnhold i det som kalles for standardoppløsning, altså litt dårligere oppløsning enn HD. Dette krever cirka 3 Mbit/s hastighet på bredbåndet, og det er omtrent en tredjedel av hastigheten på de aller rimeligste bredbåndspakkene. Vil du unne deg HD til filmkosen, krever det rundt 5 Mbit/s.

Hvordan skal nettet brukes hos deg?

Det er imidlertid når man kommer opp i ultra-HD, eller 4K som det også omtales som, at kravene blir høye. Da anbefales det at du har minst 25 Mbit/s tilgjengelig på nettet ditt, og da er vi et godt stykke forbi hva en normal ADSL-linje kunne håndtere i «gamle dager». De samme kravene til hastighet gjelder dersom man for eksempel ønsker å spille online. De mest ressurskrevende internettspillene krever opp mot 30 Mbit/s for å fungere optimalt.

Når du skal velge abonnement med riktig hastighet er det altså viktig å ta i betraktning hvordan du ser for deg at nettet kommer til å bli brukt i hjemmet ditt. Hastigheten du betaler for er den totale hastigheten som blir levert inn i boligen din, så dersom det er lett å se for seg en fredagskveld hvor noen strømmer gullrekka i ultra-HD på TV-en, en «gamer» World of Warcraft, mens en siste kanskje ser på YouTube på et nettbrett, må du legge sammen alle disse behovene for å finne farten du trenger for å kunne holde bufringen på en armlengdes avstand. I dette eksempelet burde hastigheten vært minst på rundt 75 Mbit/s, og gjerne nærmere 100 for at det skulle fungere bra.

Har du utstyret i orden?

Få ting er mer irriterende enn å bla opp for en skikkelig god (og dyr) internettpakke med høy hastighet, men likevel oppleve at bufring eller tregt nett fremdeles er et problem. Det kan rett og slett ha sammenheng med at utstyret ditt, det vil si hovedsakelig den trådløse ruteren, har blitt utdatert. Ruteren trenger ikke å ha opplevd den kalde krigen for å ha passert middagshøyden – utviklingen innenfor nettverksteknologien har vært så rask de siste årene at det faktisk holder at den bare har passert tre–fire år.

Derfor trenger du kanskje bare å oppgradere til en nymotens ruter for å oppleve at nettet ditt oppleves langt raskere enn tidligere.

Kabelen er din venn – bruk den

Til tross for at nettverksteknologien har kommet svært langt, er den fremdeles sårbar for forstyrrelser. Det skal faktisk ikke mer til enn en mikrobølgeovn for å sette nettverkssignalene på ville veier. Derfor bør du prioritere å bruke nettverkskabel inn i dingsene dine som har en fast plass i boligen. Om du bruker en Apple TV eller Chromecast for å strømme videoinnhold, bør du sørge for å få en kabel mellom ruteren og denne enheten. Noen TV-er har til og med en egen inngang for nettverkskabel direkte i seg.

Når du kobler enheten du skal strømme innhold med til en nettverkskabel, sikrer du så stabil internett-tilkobling som det er mulig å få i en privatbolig.