Alt om mobilt bredbånd

Med optimale forhold kan mobilt bredbånd gir deg langt raskere internetthastighet enn det «vanlige» bredbåndet.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 27. april 2020

Mobilt bredbånd benytter det samme nettverket som mobiltelefonene befinner seg på. En viktig forskjell mellom fast bredbånd og mobilt bredbånd er at mens fast bredbånd oftest har begrensing på fart avhengig av hvilket prisnivå du befinner deg på, har mobilt bredbånd en begrensning på hvor mye data du kan bruke i løpet av en måned.

Mange faktorer kan påvirke hastigheten

En årsak til denne forskjellen er at det er vanskeligere for mobiloperatøren å «love» en bestemt hastighet over nettet, ettersom det er en rekke faktorer som er med på å avgjøre hvilken hastighet du får over det mobile bredbåndet. Avstand til den nærmeste senderen, tykkelsen på veggene der du befinner deg, vær- og vindforhold og kvaliteten på mottakeren av mobilsignalene, er alle faktorer som påvirker hastigheten.

Les også: Internett med høy hastighet

De aller fleste som ønsker å bruke mobilt bredbånd til mer enn bare surfing på mobilen, vil ha behov for en 4G-ruter. Grunnen til det er at det er stor variasjon i kvaliteten på antennene i nye smarttelefoner, og du vil ikke være garantert å få så mye ut av abonnementet ditt. Med en 4G-ruter er uansett mobilt bredbånd et fullgodt alternativ til fast bredbånd, og mange har de siste årene for eksempel begynt å bruke mobilt bredbånd i fritidsboliger og hytter.

Dersom du vurderer mobilt bredbånd på hytta er det imidlertid noen ting du bør tenke over. Først og fremst må du få avklart om det faktisk er 4G-dekning i området hvor hytta di ligger. Hvis det ikke gjør det, vil du nok slite med å få sett på Netflix, med mindre du laster ned innholdet på forhånd. En annen ting du må tenke gjennom, er hvor mye data du skal betale for. Dette henger naturligvis tett sammen med bruken din – det som trekker desidert mest data er videoinnhold. Tommelfingerregelen er at én time med strømming av video i standard oppløsning krever omtrent 1 GB. Er du fisefin og ønsker å se videoen i HD, ryker fort én gigabyte på en snau halvtime.

Kilder

Smartepenger.no / Dinside.no