Alt om 5G-nettet i Norge
Neste generasjons mobilnettverk bygges nå ut i Norge. 5G vil by på høyere hastighet, bedre kapasitet og mindre forsinkelse. Dette vil ha stor betydning for norske industrier, bedrifter og forbrukere.
5 står for femte, og G for generasjon. Det nye 5G-nettet er en videreutvikling av vårt nåværende 4G-nett, og vil åpne opp for mange nye teknologier.
Ekspertene spår en revolusjon av nye produkter, tjenester og bruksområder etter at det nye nettverket blir hverdagsvare.
Kan koble til milliarder av enheter
– 5G-nettet kan bli et supernett som overtar for det som i dag er separate nett. Fordi det innebærer å legge mange egg i én kurv, blir 5G-nettet den viktigste infrastrukturen vi noensinne har sett, har professor Olav Lysne ved Simula sagt til Teknologirådet.
Høyere hastigheter, bedre kapasitet og mindre forsinkelser betyr blant annet at det blir mulig å utveksle store mengder data uten forsinkelser.
I tillegg er en av de viktigste nyvinningene med 5G-nettet at det vil bli mulig å koble til milliarder av enheter samtidig.
Dette innebærer at vi ikke beskriver tekniske muligheter utelukkende for mobiler når vi omtaler 5G-nettet.
Her er det snakk om et trådløst nettverk som har kapasitet til at selvkjørende biler sømløst kan kommunisere med hverandre, og som gjør at kirurger kan utføre kirurgi via en robot selv om hen er milevis unna pasienten på sykehuset.
Viktig for næringslivet
Utbyggingen av 5G har større betydning for ulike industrier og bedrifter, enn for vanlige forbrukere.
Det tillater blant annet en oppdeling av nettet, som innebærer at man kan opprette spesifikke mobilnett for bedrifter. Dette kan være innenfor et bruksområde eller et gitt geografisk område. Aktuelle arbeidsplasser kan være sykehus eller havner, som er avhengige av sikre trådløse nettverk.
Man kan også se for seg at 5G-nettet vil åpne opp for at alt fra mobiltelefoni, nødnett, forsvaret, radio og tv kan sendes over samme nettverk.
Det er imidlertid viktig å forstå at utbygging skjer gradvis, og at nye og mer avanserte tjenester vil komme etter hvert.
Forbrukere får raskere nett
Som en vanlig forbruker vil du Ikke nødvendigvis merke store endringer med inntoget av 5G, fordi 4G-nettet stort sett allerede gir oss det vi trenger i dag. Du kan likevel merke at innhold laster inn noe raskere enn før.
Den viktigste forskjellen er kanskje at 5G trolig vil erstatte ADSL og andre typer tregt internett i distriktsområder hvor det ikke bygges ut fibernett.
Dette vil gjerne skje via det som på engelsk kalles «fixed wireless». Denne metoden innebærer at man setter opp en 5G-ruter med en antenne utenfor boligen, slik at man kan forbedre signalmottaket og få raskt internett inne i boligen.
Dette skal være en erstatning for bredbånd via kabel, og er mye raskere enn dagens metoder for å overføre bredbånd til grisgrendte strøk.
Gamere vil også nyte godt av at forsinkelsen blir lavere. I tillegg vil 5G-nettet mest sannsynlig åpne opp for bedre utnyttelse av teknologi knyttet til virtuell og utvidet virkelighet (VR og AR).
Fortsatt ukjent farvann
I dag er det vanskelig å se akkurat hvilke muligheter 5G-teknologien vil bringe oss, og eksperter sier at det kun er fantasien som setter grenser for hva som kan gjøres med 5G.
Daværende digitaliseringsminister Nicolai Astrup sa blant annet i 2019 at vi kun har begynt å skrape i overflaten av det som vil bli mulig med 5G.
– Det kommer til å komme nye applikasjoner for oss forbrukere, som vi ikke kjenner til og klarer å forestille oss i dag, sa han.
Når kommer 5G til Norge?
5G er allerede under testing og utbygging i Norge. I januar 2020 startet Telias utbygging i Lillestrøm, og i mars samme år lanserte Telenor 5G i deler av Trondheim.
Operatørene har uttalt at de vil bygge ut 5G i hele Norge i løpet av 4-5 år.
Er du en av de heldige som bor i et område med 5G, må du ha en mobiltelefon som har støtte for 5G for at du skal kunne benytte deg av det nye nettet. Det samme gjelder dersom du har en gammel router for mobilt bredbånd.
Mobiltelefoner som støtter 5G var i salg ved starten av 2020, og det blir bare flere i løpet av årene som kommer.
Benytter du deg av mobilt bredbånd, må du kjøpe en ny router med 5G-støtte dersom du vil koble deg til det nye nettverket.
Du trenger imidlertid ikke bekymre deg for at du må skaffe deg en ny mobil eller ruter med det første. 4G vil eksistere som før i mange år framover, fordi det tar tid å bygge ut 5G-nettet over hele Norge, og fordi mange enheter på dagens marked kun støtter 4G.
Er det sikkert?
Globalt har det vært en del diskusjoner angående sikkerheten ved bruk av kinesisk Huawei-utstyr for å bygge 5G-nett.
Dette er ikke lenger en problemstilling i Norge, da både Telenor og Telia har bestemt at de vil bruke utstyr fra svenske Ericsson for å bygge 5G-nettet. Ice har valgt finske Nokia som leverandør.
Telia har i tillegg planer om å skrote alle basestasjoner som per i dag er levert av Huawei.
Telenor vil bruke noe utstyr fra Huawei til å vedlikeholde og videreutvikle 4G-nettet i perioden det tar å oppgradere fra dagens 4G-nett.
Ikke bevis for farlig stråling
Ingenting tyder på at 5G-nettet er farlig for mennesker, dyr eller natur.
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet sier blant annet at målinger viser at den totale strålingen fra mobil- og radiosendere som vi utsettes for i dag er svak.
– [Den] ligger langt under grenseverdiene for hva som er helsefarlig. Vi har ingen grunn til å tro at innføring av 5G vil endre dette.
Noen har også knyttet utbruddet av pandemien Covid-19 til 5G. Dette har ingen hold i virkeligheten. Se for eksempel Faktisk.no sin gjennomgang av påstanden her: 5G har ingenting med korona å gjøre.
Kilder
Elkjøp / NRK / Nettavisen / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet / Teknologirådet / Telenor 1 og 2.