Hva er ADSL?

ADSL nærmer seg historiens skraphaug, men det er fremdeles områder i Norge hvor dette er den ledende teknologien.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 27. april 2020

ADSL står for Asymmetric Digital Subscriber Line og var blant de første teknologiene som leverte høy fart til kundene, og fungerte som en erstatning for det tidligere ISDN-nettet, som rett og slett ble fullt da vi nærmet oss årtusenskiftet.

ADSL er en underkategori av DSL, og «asymmetric» peker på forskjellen mellom opplastings- og nedlastingshastigheten. Noe av det som gjør ADSL spesielt sammenlignet med andre bredbåndsteknologier, er nemlig at nedlastingshastigheten er høyere enn opplastingshastigheten, noe som gjør at denne teknologien passer best for privatpersoner som ikke skal drive servere eller lignende. ADSL passer også best i tettbygde strøk, ettersom signalet blir kraftig forverret når man beveger seg 3–4 kilometer fra sentralen.

Les også: Internett med høy hastighet

I likhet med ISDN benytter ADSL seg av telefonnettet som er laget av kobberledninger for å frakte signalene, noe som gjør at det er begrenset hvor høye hastigheter man får på nettet. Vanligvis ligger den øvre grensen på rundt 50 Mbit/s.

Kilder

Telenor / Store Norske Leksikon / Wikipedia