Person som setter inn internettkabel i ruteren

Hva er ADSL, og hvilke andre typer bredbånd finnes?

ADSL nærmer seg historie da kobbernettet snart legges ned. Les mer om hva ADSL er og hvilke alternativer du har når kobbernettet forsvinner.

Bilde av Anna Nguyen

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 26.04.2023
Innhold:

Hva er ADSL?

ADSL står for Asymmetric Digital Subscriber Line, og var blant de første teknologiene som leverte internett i høy hastighet til kundene. Det er dette som først var det vanlige bredbåndet i norske hjem. Bredbåndet erstattet ISDN-nettet, som ble fullt da vi nærmet oss årtusenskiftet.

ADSL er en underkategori av DSL (Digital Subscriber Line). Asymmetric peker på forskjellen mellom hastigheten på opplasting og nedlasting. Det som er spesielt med ADSL, i forhold til andre bredbåndsteknologier, er at hastigheten på nedlastning er høyere enn opplasting.

Dermed er ADSL perfekt for privatpersoner som for eksempel ikke driver servere, eller trenger høy opplastingshastighet.

Les også: Internett med høy hastighet

Kobbernettet legges snart ned

I Norge bruker vi kobbernettet til å frakte ADSL-signaler. Det er også dette nettet fasttelefonen bruker. Kobbernettet har blitt driftet i over 100 år, og holder ikke lenger til dagens standard på kvalitet eller hastighet.

Hastighetene på ADSL ligger på rundt 50 Mbit/s. I 2016 kom regjeringen med en ny målsetting der 90 % av den norske befolkningen skulle ha minst 100 Mbit/s hastighet på internett. Målet har blitt nådd, noe som gjør ADSL utdatert.

Telenor er ansvarlig for å drifte og vedlikeholde kobbernettet. I utgangspunktet skulle de legge ned nettet for bredbånd i utgangen av 2022. På grunn av kobbervedtaket ble Telenor pålagt av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) til å drifte kobbernettet fram til 2025.

Derfor legges kobbernettet først ned i 2025, men det er ingen grunn til å vente på dét, da det allerede finnes flere gode alternativer til ADSL.

4 gode alternativer til ADSL

Dette er alternativene du kan få som erstatter ADSL:

  1. Fibernett
  2. Trådløst bredbånd
  3. Mobilt bredbånd
  4. Internett gjennom satellitt

1. Fibernett

Fibernett er bredbånd du får gjennom fiberoptiske kabler. Det er fibernett som for det meste erstatter ADSL og kobbernettet. Hastigheten vil også være mye raskere enn kobbernettet, siden fiberkablene er optiske og laget av glass eller plast.

For å få fibernett trekkes det fysiske kabler inn i boligen din. Det vil innebære graving for å få inn disse kablene dersom leverandørene ikke har bygget ut fibernettverket i området ditt.

Les alt om fiber

2. Trådløst bredbånd

Trådløst bredbånd er internett du får gjennom mobilnettet. Ønsker du 5G-dekning, må det installeres en antenne på utsiden av boligen din for å få inn disse signalene. Gjennom 5G-dekninga vil du få høy hastighet på nettet.

Les mer om trådløst bredbånd

3. Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd passer for deg som stadig er på farten. Ruteren kobler seg opp på mobilnettet, og med 5G-dekningen får du gode hastigheter. Da kan du få dekning hvor enn du skulle befinne deg.

Les alt om mobilt bredbånd

4. Internett gjennom satellitt

Internett gjennom satellitt passer best i områder uten mobildekning. Siden 99 % av Norge er dekket av satellittsignaler, kan du få internett gjennom satellitt nesten overalt i landet.

Du vil få stabile signaler, men hastigheten vil være lik ADSL-nettet.

Les mer om satellittinternett

Finn en ny bredbåndsavtale som passer deg

Nå som ADSL fases ut, er det lurt å finne en ny bredbåndsavtale som passer behovene dine. Fyller du ut skjemaet på denne siden, kan du enkelt få flere tilbud på bredbåndet du ønsker, og sammenligne disse.

På denne måten slipper du å lete opp alle leverandørene selv, og finner dem som leverer bredbånd på adressen din.

Fyll ut skjemaet nå!

Kilder

Store Norske Leksikon / Wikipedia / Nkom