Alt om fibernett
Internett via fiber er en fremtidssikker løsning. Les hva fiberbredbånd er, se pris på fiber og sjekk om du kan få fiber der du bor.
Med fiber får du en internettilkobling for fremtiden, klar til bruk i dag.
Fiberbredbånd takler alle utfordringer, enten det er snakk om strømming av 4K i flere rom, eller hjemmekontor og gaming, også om dette skjer samtidig.
Hva er fibernett?
Fibernettet er det nye «fastnettet», og erstatter det gamle kobbernettet som tidligere leverte bredbånd over hele Norge.
Det kalles et fastnett ettersom det er et stort kabelnettverk, og forutsetter fysisk kobling inn til boligen din for å fungere. Du må altså grave en kabel inn til huset ditt, om du ønsker å få tilgang på fibernettverket der du bor.
Fiberkabler er optiske, noe som betyr at de sender digitale signaler som lyssignaler gjennom tynne glasstråder. Ved bruk av fiberkabler sendes dermed data i «lysets hastighet», noe som åpner for enorme internetthastigheter.
Sammenlignet med elektriske signaler, som de gamle kobberledninger baserte seg på, er fiberteknologien bedre egnet til å levere bredbånd. Dette gjelder både kapasitet og hastighet, men også stabilitet, ettersom det er mindre utsatt for signalforstyrrelser.
Dette er mye av grunnen til at fiberbredbånd gjerne omtales som et bredbånd for fremtiden.
Hvor raskt er fibernett?
De fleste store bredbåndsleverandørene selger i dag fiberbredbånd med hastigheter opp mot 1 Gbit/s, og dette er mer enn raskt nok for de aller fleste av dagens behov.
I teorien åpner fiberkabler for «ubegrensede hastigheter», men i realiteten begrenses dette av utstyret du bruker.
Så selv om du har et bredbåndsabonnement med høye hastigheter kun fiber kan tilby, er det ikke sikkert ruteren din hjemme i stua tillater deg å utnytte potensialet i tilkoblingen din.
Les mer: Alt om nettfart
Hvor mye koster fiber?
Prisen på å skaffe seg internett via fiber avhenger i stor grad av hastigheten du velger.
Fiberbredbånd er som regel noe dyrere enn alternative bredbåndstyper, ettersom du får overlegen ytelse.
I tillegg til at hastigheten betyr mye for prisen på fibernettet, så vil også prisene variere ut fra hvor du bor og hvilke leverandører du kan velge.
Les mer: Bredbåndpriser: 3 faktorer som avgjør prisen på internett
Med forbehold om endringer og lokale variasjoner gir tabellen under en omtrentlig oversikt av prisnivået på internett via fiber:
Hastighet i Mbit/s | Pris i måneden |
---|---|
100 Mbit/s | Fra 670,- |
250 Mbit/s | Fra 850,- |
500 Mbit/s | Fra 950,- |
1000 Mbit/s | Fra 1000,- |
Kan jeg få fiber?
For å finne ut om du kan få fiber der du bor, bør du forhøre deg med bredbåndsleverandørene og sjekke om de leverer fiberbredbånd på din adresse.
Fiberutbyggingen har i dag kommet godt i gang, og som oftest vil det være en leverandør i ditt område som jobber med utbyggingen av nettverket sitt.
Les mer: Hvilket bredbånd kan jeg få?
Utbyggingen skjer gjerne også i samarbeid med lokalbefolkningen. Om mange nok i et gitt område samler seg og etterspør fiber, vil det til slutt være nok til å gjøre det lønnsomt og forsvarlig for leverandørene med en utbygging.
Da bygges det ut infrastruktur i området, men det er opp til boligeierne selv å grave ned et rør innenfor sin eiendomsgrense opp til huset sitt. Deretter må du kobles til sentralen, og inn på en terminal i boligen din. Derfra vil du koble til modem og rutere, slik at du kan sette opp ditt nye trådløse nettverk.
Hva er hybridfiber?
I tillegg til «ren» fiber, er det i dag også ganske utbredt med såkalt hybridfiber.
Hybridfiber, eller hybrid fiber-coaxial (HFC) som det også kalles, er en kombinasjon av fiber- og coax-kabler. Som regel innebærer dette at det ligger fiberkabler fram til nærmeste sentral i nabolaget ditt, og derfra benyttes eksisterende coax-kabler inn til deg.
For deg som forbruker vil den store forskjellen på hybridfiber og «ren» fiber være at du får en lavere opplastingshastighet, og en noe lavere toppfart enn fiberkabler kan gi deg. I tillegg er signalet mer utsatt for forstyrrelser.
- Høy hastighet: raskt nok til all moderne internettbruk
- Stabilt: optiske signaler mindre utsatt for forstyrrelser
- Symmetrisk hastighet: like rask hastighet på opplasting og nedlastning
- Høy kapasitet: støtte for mange samtidig påkoblet, uten tap av hastigheter
Hva burde jeg velge av fiber og hybridfiber?
Har du allerede coax-kabler inn til boligen din, og ikke trenger de villeste hastighetene, vil hybridfiber være et rimeligere alternativ til «ren» fiber.
Både i de løpende abonnementsprisene, og i etableringsutgiftene, vil du spare på å velge hybridfiber. Da slipper du blant annet utgiftene forbundet med å koble seg på fibernettet, samt det å måtte grave ned ny kabel.
Ønsker du det beste bredbåndet du kan få i dag, og for overskuelig fremtid, vil det være nødvendig å ta steget med å installere fiber.
Sammenlign flere tilbud på fibernett
Ønsker du deg fiberbredbånd, bør du sammenligne tilbud fra flere leverandører i ditt nærområde. Da kan du enklere vurdere hva som er en god pris for fiber der du bor.
Sammenlign tilbud fra flere leverandører ved å fylle ut skjemaet på denne siden. Da vil vi finne leverandører som tilbyr bredbånd der du bor, slik at alt du trenger å gjøre er å velge hvilket tilbud som passer deg best.