Bilde av mesh-routeren Google Wifi.

Løsningen som gir deg stabilt nett

Om du ønsker et stabilt hjemmenettverk kan mesh være det du har ventet på. Se hvilken mesh-router som gir best dekning.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 06.09.2019

Obs! Denne testen er originalt publisert på Test.no.

Mesh-nettverket som er best i test

I vår test av mesh-nettverk og mesh routere så er det en delt førsteplass mellom Google WiFi og Netgear Orbi RBK50, som begge imponerer anmelderne. Google er imidlertid basert på flere anmeldelser og er dessuten billigere enn Orbi RBK50.

Slik rangerer Test.no produktene

Test.no er en aggregator av forbrukertester. Alle relevante, pålitelige tester i et gitt tema oppsummeres, og karakterene regnes om til en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer om Test.no

Vis mer

Like bak følger Zyxel Multy X og Netgear Orbi RBK40, kun et poeng bak førsteplassen.

Vil du lese mer om de beste modellene eller bare se resultatene kan du hoppe direkte til resultatlisten.

Dekning over alt

I dag har vi større krav til internettdekningen hjemme enn noensinne. Med flere i huset som skal gjøre stadig mer kravstore oppgaver samtidig, blir det høye krav til en rask internettlinje. Det er imidlertid ikke bare bredbåndsavtalen din som er viktig.

At det trådløse signalet er sterkt nok er også avgjørende. Dessverre legger fysikkens lover enkelte begrensninger på hvor bra signal man kan få i et område, og særlige betong- eller metallvegger demper signalet på vei til enheten din.

Les mer: Tips for bedre trådløst signal

Dette skaper ofte blindsoner eller områder hjemme hvor internettilkoblingen er dårligere enn den burde være. Det er dette et mesh-nettverk skal bøte på og fikse.

Hva er et mesh-nettverk?

Et mesh-nettverk baseres på en idé om at fremfor å være avhengig av et en router skal klare å levere tilstrekkelig signal til hele boligen, så kan jobben deles opp av flere enheter, såkalte noder, som samarbeider.

I praksis betyr dette at man gjerne har en hovedrouter som er direkte koblet til internett, på samme måte som med en vanlig router, men at man i tillegg har noder som videreformidler internett-tilgangen og gir et større dekningsområde.

Er du i motsatt ende av boligen fra der hovedrouteren er betyr altså dette at du kobler deg til den nærmeste enheten, men at internettilkoblingen og datautvekslingen går via underrouterne til hovedrouteren.

Hva er det som gjør mesh spesielt?

Sliter du med varierende dekning på nettet hjemme har du kanskje allerede skaffet deg signalforsterkere, eller repeatere som det også kalles. Forskjellen på dette og et mesh-nettverk er at alle enhetene i et mesh-nettverk kommuniserer med hverandre, og ikke kun tilbake til routeren.

Denne kommunikasjonen gjør at de kan samarbeide om å sikrer bedre og mer stabil dekning over hele huset.

Les mer: Slik fungerer mesh-nettverk

Med repeatere forsterkes bare signalet den selv mottar, uten at den klarer å videreføre hastigheten. Med et mesh-nettverk oppfører i praksis alle enhetene seg som hovedenheten. Dermed får du ikke bare bedre dekning, men også gode hastigheter.

Dekningskart med mesh-nettverk
Dekning overalt: Illustrasjon på hvordan et mesh-nettverk gir dekning i hele huset (Kilde: Netgear).

Enkelt oppsett

Mesh-nettverk kan høres avskrekkende ut for dem som ikke liker å styre med internettinnstillinger, men i realiteten er mesh-nettverk en enkel løsning. Siden mesh-nettverk gir god dekning og har et enkelt oppsett kan det faktisk være den beste løsningen for dem som bare vil ha et nett som funker.

De aller fleste modellene har et sterkt fokus på brukervennlighet og at det skal være lett å sette opp. Flere av modellene kritiseres faktisk mer for å ha for lite avanserte funksjoner enn å være for teknisk.

De fleste er dessuten utstyrt med to frekvensbånd, og med et mesh-nettverk vil dessuten enhetene dine koble seg til den frekvensen som er best der du oppholder deg.

Ønsker du å koble til via nettverkskabel er det som regel flere muligheter å gjøre dette, hvert fall på hovedenheten og som regel på samtlige av nodene i nettverket. Det kan du enkelt se i produktbeskrivelsene til hvert enkelt produkt.

Trenger jeg et mesh-nettverk?

Før du bestiller et mesh-nettverk bør du vurdere om det er nødvendig eller ikke. Hvordan det er hjemme hos deg har nemlig mye å si på om det er verdt investeringen eller ikke.

Les mer: Slik fungerer wifi

Det er mye som spiller inn på signalstyrken rundt i huset, men det alt koker ned til er:
Plages du av varierende signalstyrke og hastigheter på ulike steder hjemme?

Har du prøvd å flytte routeren uten at det hjelper så vil et mesh-nettverk være en mulig løsning.

Om resultatene og prissammenligningen

Ettersom modellene er testet på ulike tidspunkt kan dette resultere i ulike opplevelser, særlig på områder som handler om brukeropplevelse på app osv.

Til prissammenligningen har vi valgt pakkene med to enheter for å sørge for en mest mulig reell sammenligning. På noen av modellene hvor det ikke er tilgjengelig en pakke med to enheter står dette i spesifikasjonene.

Hvor mange enheter du trenger til ditt hjem må du imidlertid finne ut av selv.

Kildene vi henviser til kan dessuten gi sine vurderinger basert på pakkene med tre enheter.

Resultater

Her finner du resultatene fra testen. Trykk på et produkt for å lese mer om produktet på Test.no


Obs! Denne testen er originalt publisert på Test.no.