Hva er mesh-nettverk?

Sliter du med ustabilt trådløst nettverk i deler av boligen din? Da bør du prøve ut et maskenettverk.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 27. april 2020

Mesh-nettverk har blitt stadig mer populært å installere i norske hjem, og det er ikke uten grunn at denne teknologien har tatt av i popularitet. Mesh sikrer at ingen kriker eller kroker i boligen mangler internettdekning, og sørger dessuten for at alle enheter på nettverket har stabilt nett.

Forsterker WiFi-signalene dine

Kort fortalt er mesh en ny generasjon hjemmenettverk hvor ideen er å bruke såkalte noder som «forsterker» signalene i nettverket og betjener ulike soner av boligen eller området som nettverket skal dekke.

Les også: Slik fungerer WiFi

Det er nettopp her det norske navnet på teknologien, «maskenettverk», kommer inn i bildet. Nodene opererer i en slags maske eller et «spindelnett», for å fange opp så mange enheter som mulig, uavhengig av hvor de befinner seg i boligen. I et mesh-nettverk kan du koble til inntil ti forskjellige noder – dette burde holde lenge for selv de største privatboligene.

Mesh gir stabilt nettverk over alt

Nodene det er snakk om kan sammenlignes med små «ekstra-rutere» som man for eksempel setter ut i boligen for å dekke områder som tidligere var vanskelige å nå med bare én ruter. Disse nodene fungerer som satellitter på nettverket og kommuniserer med hverandre for å levere et så stabilt nettverk som mulig.

Les også: Slik får du bredbånd på hytta

Maskenettverk er i grunnen ikke så veldig nytt – skoler, kontorer, offentlige plasser og lignende, har brukt denne teknologien i en årrekke ved å koble rutere sammen for å dekke store arealer med WiFi. Det er først de senere årene at teknologien har blitt såpass billig at man også kan installere det hjemme.

Du blir ikke kastet ut når du beveger deg

Før mesh ble allemannseie, var det ikke uvanlig å bruke WiFi-forsterkere i stedet for maskenett i privatboliger hvor det var et problem med dekningen av det trådløse nettverket. Ulempen med WiFi-forsterkere er at denne metoden i praksis bare setter opp flere separate nettverk, noe som gjør at når du beveger deg rundt i boligen hopper du mellom nettverkene. Resultatet er ustabilt nett, og vil gjøre at du vil ha perioder helt uten nett mens enheten din skifter mellom nettverkene. Maskenettverkene opererer som ett nettverk, derfor vil du ikke merke noe når du flytter deg mellom «ansvarsområdene» for de ulike nodene.

Les også: Dette må du vite om bredbånd

Kilder

Dinside.no / Tek.no / Digi.no