Ung kvinne sitter ved spisebordet og ser til høyre mens en mac står foran henne.

Hvilket bredbånd kan jeg få?

Mange som bor utenfor allfarvei opplever at de kun får tilbud av én internettleverandør. Dette kan forandre seg etter hvert som teknologi og lovverk endres.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 11.05.2020

Da vi først fikk internett på 90-tallet koblet alle seg til via telefonnettet, som Telenor allerede eide. For å åpne opp markedet og gi bedre vilkår til forbrukerne, krevde norske myndigheter etter hvert at Telenor åpnet opp linjene i telefonnettet for andre aktører. Slik kunne norske forbrukere få bredbåndstilbud fra flere leverandører.

Telenor må dele fiberkablene sine

Siden den gang har nettverk med fiberoptiske kabler blitt stadig mer populært, blant annet fordi det tillater høyere hastigheter, har stor overføringskapasitet og er mindre sårbart for ytre påvirkninger.

Les mer: Alt du trenger å vite om bredbånd

Mens telefonnettet i Norge var eid av Telenor lenge før internett engang var oppfunnet, har de ulike bredbåndsleverandørene hatt mulighet til å bygge ut fibernett på like vilkår. Det betyr at det er ulike selskap som eier ulike deler av fibernettet i ulike deler av landet. NTE er for eksempel største leverandør i Trondheim, mens Bergen Fiber er største leverandør i Bergen.

Les mer: Hva er høyhastighetsbredbånd?

Til tross for like vilkår ved utbyggingen av fibernettet, påla regjeringen Telenor å åpne fibernettet sitt for andre leverandører i 2015. Det betyr at det er mulig å bestille bredbånd fra andre leverandører enn Telenor, selv om Telenor eier fiberkablene som går inn til boligen din.

Hva med de andre leverandørene?

Reguleringen gjelder ikke for andre leverandør enn Telenor. Dette er Forbrukerrådet kritisk til, og har blant annet uttalt til Bergensavisen at de mener alle aktører bør reguleres:

– Vi mener Nkom (Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet) ikke bare bør regulere Telenors fibernett, men også andre fiberaktører som har sterke markedsposisjoner. Er det først lagt en fiberkabel, så legger sjeldent noen en ny kabel en ved siden av. Det betyr at den som la kabelen først får monopol på bredbånd- og TV-tjenester til ditt hus, sier fagdirektør for digitale tjenester Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

I tillegg er utbyggingen av fibernettet svært kostbart, ettersom aktørene selv må legge kabler i bakken for å utvide nettverket og tilby fibernett til flere og flere boliger. Dette bidrar til at ikke alle norske hjem får tilbud om fibernett.

Fotografi av en norsk gård omringer av jorder og skog
På bygda: Ikke alle har nære naboer. Da blir det dyrt, eller umulig, å koble seg til fibernettet (Foto: Tobias Bjørkli).

Ikke alle får tilbud om fiber

Fibernett er billigst å bygge der hvor det bor mange mennesker på samme sted, slik at det blir lønnsomt for utbyggeren og kostnaden kan fordeles på flere husstander. Derfor har fiber i første omgang kun vært et alternativ for nordmenn i urbane strøk, eller for dem som allierer seg med naboer for å samarbeide om en eventuell utbygging.

Bor man langt unna andre, har fiber ikke vært tilgjengelig i det hele tatt. Nå som telefonnettet i løpet av 2020-årene legges ned, blir mange nordmenn dermed nødt til å se etter nye løsninger for å få bredbånd.

Finnes alternativer

Befinner du deg langt unna allfarvei vil bredbånd over satelitt eller bredbånd over 4G/5G-nettet være et alternativ til fiber. Bruker man 4G-nettet i dag kan noen oppleve trege hastigheter. Med utbyggingen av 5G-nettet vil man imidlertid få god nytte av det mobile nettverket – 5G innebærer at man kan få fiberhastighet over det mobile nettverket, rett hjem i stua!

Les mer her: Alt om 5G-nettet i Norge

I 2020 lanserte blant annet Telenor hjemmebredbånd over 4G, som etter hvert vil motta 5G-signaler. Sistnevnte gir internett over det mobile nettverket, men man betaler for den farten man vil ha fremfor hvor mye data man bruker. Enn så lenge er dette et tilbud for kunder som mister tilgang til telefonnettet, og som ikke kan få erstatning over fiber- eller kabel. Flere aktører vil nok tilby lignende løsninger etter hvert.

Hvorvidt satellittbredbånd eller mobilt bredbånd er raskest for deg avhenger av hjemmets plassering i forhold til leverandørens nettverksmaster. Her bør man altså gjøre litt research før man bestemmer seg for hvilket alternativ man skal gå for.

Les mer: Hva er satellittbredbånd?

I 2020 begynte også arbeidet med en ny stortingsmelding om «Den digitale grunnmuren: mobil-, bredbånds- og internettjenester», som kan føre til endringer i bransjen.

Alternativene

Fotografi av en mobilt bredbåndsruter som ligger oppå en mac
4G: Her ser man en vanlig mobilt bredbåndsruter. Med 5G kan man få mer avanserte rutere hjemme, som gir raskt internett også i grisgrendte strøk.

Det finnes dermed fire alternativer for å få bredbånd hjem:

  • Fibernett
  • Mobilt bredbånd
  • Bredbånd over satellitt
  • Bredbånd som del av en tv-pakke

Mens fibernett er forbeholdt boliger som har tilgang til fibernettet, kan mobilt bredbånd eller satellitt bredbånd leveres ut ifra hvor god dekning de ulike leverandørene har i området ditt.

Sjekk selv

I teorien skal det i dag dermed være mulig å motta tilbud fra flere aktører, også når du bor i mindre urbane strøk.

Den enkleste måten å sjekke alternativene dine på er å innhente tilbud fra flere leverandører. Det gjør du enkelt med skjemaet på Bredbånd.no. Skriv inn adressen din og kontaktinfo, slik at vi kan koble deg med bredbåndsleverandører som gir deg dine beste tilbud.

Dette anbefaler vi at du gjør en gang i blant – særlig hvis du er misfornøyd med ditt nåværende tilbud. Ettersom teknologien utvikles og bransjen får flere konkurrenter, vil du se at tilbudet kan endre seg med et par års mellomrom.

Å bruke tjenesten vår er helt gratis og uforpliktende. Se om du kan få billigere internett hjemme nå.