Ung kvinne sitter ved spisebordet og ser til høyre mens en mac står foran henne.

Hvilket bredbånd kan jeg få?

Håpet om lynraskt bredbånd er ikke ute dersom du ikke kan få fiberbredbånd. Med utrullingen av 5G kan både trådløst bredbånd, og mobilt bredbånd måle seg med fiber.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 11.05.2020

Da vi fikk internett på 90-tallet koblet alle seg til nettet via telefonnettet, som Telenor allerede eide. For å åpne opp markedet og gi bedre vilkår til forbrukerne, krevde norske myndigheter etter hvert at Telenor åpnet opp linjene i telefonnettet for andre aktører. Slik kunne norske forbrukere få bredbåndstilbud fra flere leverandører.

Fakta

Alternativer for å få bredbånd hjem:

  • Fibernett
  • Trådløst bredbånd
  • Mobilt bredbånd
  • Bredbånd over satellitt
  • Bredbånd som del av TV-pakke

Telenor må dele fiberkablene sine

Siden den gang har nettverk med fiberoptiske kabler blitt stadig mer populært, blant annet fordi det tillater høyere hastigheter, har stor overføringskapasitet og er mindre sårbart for ytre påvirkninger.

Les mer: Alt du trenger å vite om bredbånd

Mens telefonnettet i Norge var eid av Telenor lenge før internett engang var oppfunnet, har de ulike bredbåndsleverandørene hatt mulighet til å bygge ut fibernett på like vilkår. Det betyr at det er ulike selskap som eier ulike deler av fibernettet i ulike deler av landet. NTE er for eksempel største leverandør i Trondheim, mens Bergen Fiber er største leverandør i Bergen.

Les mer: Hva er høyhastighetsbredbånd?

Til tross for like vilkår ved utbyggingen av fibernettet, påla regjeringen Telenor å åpne fibernettet sitt for andre leverandører i 2015. Det betyr at det er mulig å bestille bredbånd fra andre leverandører enn Telenor, selv om Telenor eier fiberkablene som går inn til boligen din.

Fotografi av en norsk gård omringer av jorder og skog
På bygda: Ikke alle har nære naboer. Da blir det dyrt, eller umulig, å koble seg til fibernettet (Foto: Tobias Bjørkli).

Ikke alle får tilbud om fiber

Fibernett er billigst å bygge der hvor det bor mange mennesker, slik at det blir lønnsomt for utbyggeren og kostnaden kan fordeles på flere husstander. Derfor har fiber i første omgang kun vært et alternativ for nordmenn i urbane strøk, eller for dem som allierer seg med naboer for å samarbeide om en eventuell utbygging.

Bor man i grisgrendte strøk, har fiber ikke vært tilgjengelig i det hele tatt. Nå som telefonnettet i løpet av 2020-årene legges ned, blir mange nordmenn dermed nødt til å se etter nye løsninger for å få bredbånd.

Trådløst bredbånd er løsningen for mange

For mange som bor utenfor allfarvei er den beste løsningen for å få høyhastighetsbredbånd inn i stua, å gå for trådløst bredbånd. Dette er en mellomløsning mellom vanlig kablet fiberbredbånd og mobilt bredbånd, hvor man monterer en antenne på utsiden av boligen som sender internettsignalene videre inn til en vanlig trådløs ruter inne i boligen.

Les mer her: Trådløst bredbånd: Noe å vurdere?

Fordelen med denne teknologien er at man slipper kostnader tilknyttet graving. Ulempen med trådløst bredbånd er at det ikke er like raskt som kablet fibernett. Likevel er trådløst bredbånd bedre enn de andre alternativene, dersom det ikke er aktuelt med kablet nett.

Les mer her: Alt om 5G-nettet i Norge

Selv om trådløst hjemmebredbånd gir internett over det mobile nettet, er prismodellen ikke som mobilt bredbånd, men som kablet bredbånd. Det vil si at man betaler for den farten man vil ha, fremfor hvor mye data man bruker.

Satellittbredbånd er også et alternativ

Om det verken er 4G- eller 5G-dekning der du skal ha internett, kan et siste alternativ være satellittbredbånd. Hele 99 prosent av Norges areal er dekket av satellitt, men ulempen er at det på langt nær kan tilby de samme hastighetene som trådløst bredbånd.

Å bruke satellittbredbånd til eksempelvis videokonferanser eller gaming er heller ikke så ideelt, ettersom teknologien har en svært høy forsinkelse på linjen sammenlignet med de andre teknologiene.

Sjekk selv

I teorien skal det i dag dermed være mulig å motta tilbud fra flere aktører, også når du bor i mindre urbane strøk.

Den enkleste måten å sjekke alternativene dine på, er å innhente tilbud fra flere leverandører. Det gjør du enkelt med skjemaet her på Bredbånd.no. Skriv inn adressen din og kontaktinfo, slik at vi kan koble deg med bredbåndsleverandører som gir deg sine beste tilbud.

Dette anbefaler vi at du gjør en gang iblant – særlig hvis du er misfornøyd med ditt nåværende tilbud. Ettersom teknologien utvikles og bransjen får flere konkurrenter, vil du se at tilbudet kan endre seg med et par års mellomrom.

Å bruke tjenesten vår er helt gratis og uforpliktende. Se om du kan få billigere internett hjemme nå.