Disse 3 faktorene avgjør prisen på bredbåndet ditt
Bredbåndsprisene avhenger av flere ting, men 3 faktorer påvirker internettpriser mer enn noe annet.
Bredbåndsleverandørene setter som regel prisen etter hvor høy internetthastighet du vil ha, og noen ganger også ut fra datamengden du vil bruke.
Prisen vil naturligvis også begrenses av hvilken type bredbånd som er tilgjengelig på din adresse.
Pris på bredbånd
Under ser du en tabell med prisestimater basert på hvor mye eller lite du bruker internett. Eksakte priser kan du for eksempel få gjennom anbudstjenesten vår.
Hastighet | Omtrentlig pris | |
---|---|---|
Lite bruk | 100 Mbit/s | 599 kr/md. |
Middels bruk | 250 Mbits/s | 879 kr/md. |
Mye bruk | 500 Mbit/s | 999 kr/md. |
Superhastighet | 1000 Mbit/s | 1299 kr/md. |
1. Internetthastigheten
Det er hastigheten på bredbåndet som gjør det største utslaget i prisen på internettet ditt.
Ønsker du en raskest mulig internettlinje, innebærer det også de høyeste prisene. På samme måte vil de billigste bredbåndsavtalene som regel gi deg de laveste hastighetene.
For de høyeste hastighetene vil fiberbredbånd være det åpenbare alternativet. Fibernett kan nemlig levere hastigheter opp mot 1 Gbit/s, altså 1000 Mbit/s.
Med utbyggingen av 5G-nettet vil trådløst bredbånd kunne levere hastigheter opp mot 500 Mbit/s. Selv om det kun er halvparten av makshastigheten til fiber, vil dette være mer enn godt nok for de aller fleste.
Les mer: Alt om internetthastigheter
Mobilt bredbånd når ikke de samme hastighetene, men blir stadig raskere i takt med utbyggingen og forbedringen av mobilnettet. Satellittbredbånd har den laveste toppfarten til bredbånd du får kjøpt i dag.
Det er lett å se seg blind på hastighetene, men det er viktig å huske på at bruken din avgjør hva som er en «raskt nok» internett for deg.
Skal du bare surfe på nettaviser og sjekke mailen din, er det helt unødvendig med 1000 Mbit/s fiberlinje. Da kan du velge en langt lavere, og rimeligere, bredbåndsavtale. På den andre siden vil en storfamilie med flere personer med tung internettbruk, trenge godt over 100 Mbit/s for å få en sømløs opplevelse.
2. Datamengden
Mens fiber og trådløst bredbånd gir deg «ubegrenset» datamengde på bredbåndet ditt, baserer mobilt bredbånd og satellittbredbånd seg på datapakker, på samme måte som mobilabonnementet ditt.
Leverandørene tar dermed betalt, ikke bare for hastigheten, men også for datamengden du kan bruke hver måned. Eksempelvis vil et mobilt bredbåndsabonnement med 100 GB i måneden koste mer enn abonnement med 30 GB i måneden.
Derfor vil internettbruken din spille en avgjørende rolle også i valget av datapakke til bredbåndet ditt, med mindre du har ubegrenset forbruk inkludert.
Trådløst bredbånd som markedsføres med «ubegrenset» bruk, er ikke nødvendigvis uten begrensninger.
Enkelte leverandører har nemlig et øvre tak for månedlig dataforbruk. Bruker du mer data enn denne grensen, vil hastigheten som regel begrenses fram til neste periode.
Grensen er heldigvis satt såpass høyt at du skal ha et svært høyt forbruk for at dette skal bli et problem, men det er uansett lurt å lese avtalevilkårene nøye før du inngår en avtale. Da kan du enkelt unngå en irriterende overraskelse.
3. Bredbåndstypen
Den siste avgjørende prisfaktoren for bredbåndet ditt, er hvilken bredbåndstype du velger.
Ettersom hastigheten har mest å si for prisen på bredbåndet, og bredbåndstypen har stor innvirkning på hva slags hastigheter du kan få, vil bredbåndstypen naturlig nok være viktig.
Les mer: Alt om bredbånd
I tillegg til den løpende abonnementsprisen du må betale, vil også etableringskostnader knyttet til de ulike variantene være verdt å tenke på.
Fiberbredbånd krever at du graver en kabel inn til boligen, trådløst bredbånd krever en fastmontert antenne, mens mobilt bredbånd og satellittbredbånd krever eget spesialutstyr for å ta imot signaler.
Om du ikke har tilknytning til eksisterende fibernett, eller trenger antenne, bør du regne med installasjonskostnader på toppen av bredbåndsprisen.
Les mer: Hvilket bredbånd kan jeg få?
En siste komplikasjon når du skal velge bredbånd er at du ikke nødvendigvis kan få alle bredbåndstypene der du bor. Fiberbredbånd må kobles opp til et eksisterende nettverk, trådløst bredbånd og mobilt bredbånd forutsetter dekning fra mobilnettet, og satellittbredbånd forutsetter klar sikt til himmelen.
Få gode pristilbud
Når du har avklart hvilke bredbånd du kan få, hvilke hastigheter du ønsker deg og hvilket bredbånd som passer deg best, da kan du se nærmere på priser på bredbånd.
Husk at du alltid bør sammenligne flere pristilbud før du bestemmer deg for leverandør og avtale.
For å gjøre en overveldende prosess enklere for deg selv, kan du bruke anbudstjenesten vår. Da gjør vi letejobben for deg, og finner relevante bredbåndsleverandører som kan gi deg gode tilbud på din adresse.
Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet vårt på siden.