Nærbilde av en finger som trykker ned reset-knappen på et modem

Alt du trenger å vite om bredbånd

Usikker på hva bredbånd egentlig er i dag? I denne artikkelen forklarer vi forskjellen på fiber, trådløst bredbånd, mobilt bredbånd og satellittbredbånd, slik at du kan velge det som er riktig for deg.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 18.04.2023
Innhold:

Internett er ikke lenger hva det en gang var, og det som i dag inngår i betegnelsen «bredbånd», er teknologisk milevis foran det gode gamle ADSL-bredbåndet.

Hva er bredbånd?

Bredbånd er en type kommunikasjonsteknologi som gjør det mulig å overføre store mengder digital informasjon på en rask måte. Hva som dekkes av betegnelsen «bredbånd» har imidlertid endret seg mye siden lanseringen av begrepet.

Den teknologiske utviklingen gjør at det som for ti år siden ble sett på som raskt eller store datamengder, ikke lenger anses som det. Derfor er det også vanskelig å gi en mer konkret beskrivelse av hva bredbånd egentlig er.

I dag er det ingen definert minimumsgrense for hvilken kapasitet som kan beskrives som bredbånd, men den internasjonale teleunionen definerer bredbånd som «forbindelse med tilstrekkelig kapasitet til samtidig overføring av tale, data og video».

Visste du at?

Bredbånd ble definert i en stortingsmelding tidlig på 2000-tallet som «toveis kommunikasjonsnett som kan overføre ulike former for data som tekst, lyd, levende bilder og er i stand til å bære nye tjenester og tillate at mange bruker nettet samtidig».

Flere typer bredbånd

I dag er det i praksis flere teknologiske løsninger som faller innenfor det vi kan kalle «bredbånd». Man deler gjerne opp i fire hovedformer for bredbånd: fast bredbånd, trådløst bredbånd, mobilt bredbånd og satellittbredbånd.

Bli litt klokere: Se vår ordliste med forklaringer på alle begreper i bredbåndsbransjen

Fast bredbånd er den type bredbånd som forutsetter fysisk infrastruktur til å frakte signalene inn i boligen. DSL, ADSL, fiberbredbånd og kabelbredbånd er altså alle en form for fast bredbånd.

Fibernett

Fibernett er et høyhastighetsbredbånd som leverer internettsignaler via optiske kabler, og det omtales gjerne som «det nye fastnettet». Dette leverer langt høyere hastigheter og en mer stabil tilkobling enn det man fikk med det gamle kobbernettet.

For de fleste som har tilgang til fiber, vil dette være en enkel måte å skaffe seg raskt og stabilt bredbånd, til alle behov.

Ønsker du fiber er det imidlertid en forutsetning at du graver ned en kabel inn til huset. Dette kan i noen tilfeller gjøre fiberbredbånd til en urealistisk løsning for de av oss som bor utenfor allfarvei.

Les mer: Alt om fiberbredbånd

Trådløst bredbånd

Trådløst bredbånd er et hjemmebredbånd hvor du kobler deg til internett via mobilnettet.

Takket være utrullingen av 5G har trådløst bredbånd vokst fram som et reelt alternativ til det faste bredbåndet over hele Norge. 5G sørger for at bredbåndet kan levere raske nok hastigheter til å dekke de aller fleste behov, uten en fysisk tilkobling.

Visste du at?

Det er kun siste ledd inn til boligen din som skiller trådløst bredbånd fra fiberbredbåndet?

5G-nettet baserer seg nemlig på fibertilkobling inn til senderne som gir deg trådløst bredbånd.

Trådløst bredbånd forutsetter en fastmontert antenne på boligen din. Dermed skiller løsningen seg fra mobilt bredbånd ved at du ikke kan ta det med deg på farten, men den fastmonterte antennen sikrer til gjengjeld et mer stabilt internettsignal.

Les mer: Alt om trådløst bredbånd

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er løsningen for deg som er mye på farten eller bare ønsker en fleksibel internettilkobling.

På samme måte som med trådløst bredbånd, benytter mobilt bredbånd seg av det mobile nettet ved hjelp av en dedikert mottaker. I motsetning til det trådløse bredbåndet som krever en fastmontert antenne, kan du benytte deg av det mobile bredbåndet uansett hvor du er, så lenge det er mobildekning.

Med 5G-dekning i stadig større deler av landet, vil du få høy hastighet på bredbåndet ditt uansett om du sitter i båten, på hytta eller hjemme i stua.

I motsetning til fastnettet som gir deg ubegrenset datamengde, og det trådløse bredbåndet som gir deg tilnærmet ubegrenset data, har du med mobilt bredbånd en mye mer begrenset løsning.

Abonnementet er som regel bygd opp på samme måte som vanlige mobilabonnementer med en gitt mengde data i måneden. Bruker du opp denne strupes gjerne hastigheten til du eventuelt kjøper en ny datapakke.

Les mer: Alt om mobilt bredbånd

Satellittbredbånd

Det fjerde bredbåndsalternativet du kan velge i dag, er satellittbredbånd.

Satellittbredbåndet egner seg for deg som ofte er i områder uten mobildekning. Det er nemlig nærmest full satellittdekning i Norge, så løsningen vil dermed «alltid» ha dekning.

Satellittbredbånd krever at du monterer en antenne/mottaker med fri sikt til himmelen til å sende og motta signaler, men har du dekning for parabol-TV, da har du også mulighet til å få satellittbredbånd.

Satellittbredbånd er imidlertid ikke den beste løsningen for alle behov, grunnet betraktelig høyere latenstid. Skal du spille på nett bør du derfor velge en annen løsning. For strømming og annen enkel internettbruk, kan imidlertid satellittbredbånd være godt nok.

Les mer: Alt om satellittbredbånd

Kobberbredbånd

Hva med «vanlig» bredbånd over kobberlinje? Det gamle fastnettet under forkortelsen ADSL er i ferd med å bli utfaset i Norge. Dette inkluderer alle avartene som VDSL, SDSL, SHDSL og HDSL.

Telenor er pålagt å vedlikeholde kobberlinjene fram til 2025, men etter det vil det ikke driftes. Telenor har heller ingen leveringsplikt på kobbernettet, og dermed er ikke kobberbredbånd lenger et reelt alternativ når du skal bestille ditt neste bredbånd for fremtiden.

På tide med en ny bredbåndsavtale?

Enten du trenger å bytte ut det gamle kobberbredbåndet ditt eller bare ønsker deg en bedre bredbåndsavtale, så vil det lønne seg å sammenligne tilbud fra flere leverandører.

Fyll ut skjemaet på denne siden og la bredbåndsleverandører som leverer på din adresse komme til deg med sine beste tilbud.

Tjenesten er gratis for deg å bruke, og om ingen av tilbudene er gode nok kan du enkelt takke nei.

Få flere tilbud på bredbånd nå!