Internett via satellitt

Har du tilgang på verken mobilt bredbånd eller via kobber- eller fibernett? Da bør du prøve bredbånd over satellitt.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 27. april 2020

Noen steder er vanskelig å nå både med mobilt bredbånd og det tradisjonelle fastnettet som består av enten kobber- eller fiberledninger. En siste utvei er å skaffe seg internett via satellitt. Hele 99 prosent av Norges areal er dekket med satellitt, derfor skal du befinne seg i et veldig grisgrendt strøk for å ikke klare å ta imot internett over satellitt. Denne teknologien er også anerkjent for sin stabilitet, noe som gjør at du sjelden trenger å bekymre deg for at signalene skal falle ut når du trenger det som mest.

Kan mottas via TV-parabolen

For å motta internett via satellitt, trenger du en parabol, altså samme løsning som du bruker dersom du mottar TV-signaler fra satellitt. Flere aktører tilbyr både TV og internett gjennom den samme parabolen, derfor kan det være penger å spare ved å velge en pakke som kombinerer begge deler.

Les også: Internett med høy hastighet

En ting det er viktig å tenke på dersom du vurderer å skaffe deg satellittbredbånd, er at denne typen bredbånd leveres med en forsinkelse som oftest ligger på mellom 7- og 800 millisekunder. Det høres kanskje ikke så mye ut, men dersom du for eksempel skal ha en videosamtale vil du oppleve en forsinkelse på nesten ett sekund, noe som vil være en merkbar forsinkelse for både deg og den du prater med – ikke helt ulikt forsinkelsen vi er vant med på TV når korrespondenter fra fjerne himmelstrøk skal rapportere på direkten.

Dersom du også vil spille spill på internett vil denne lange responstiden ikke muliggjøre å spille sammen med andre.

Også når det kommer til hastighet kommer internett via satellitt litt til kort sammenlignet med flere av de andre og nyere teknologiene. Den høyeste hastigheten du kan oppnå via satellitt er rundt 50 Mbit/s, altså på samme nivå med det gamle ADSL-nettet. Det skal imidlertid holde lenge for å kunne strømme videoinnhold i grei kvalitet, men dersom det blir mange på det samme nettet vil det fort bli overbelastet – derfor er det ikke å anbefale for en moderne familie i 2020

Kilder

Dinside.no / CW.no / Tek.no / Nettavisen