Bilde av kvinne i sofa med laptop og mobilt bredbånd

Finn mobilt bredbånd som passer ditt bruk

Dette må du vite for å velge det mobile bredbåndet som passer deg best.

Bilde av Helene Øie Esparza

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 26.07.2022
Innhold
  1. Hvilket nett har best dekning hos meg?
  2. Hvor mye er jeg villig til å betale?
  3. Hvor mye data trenger jeg?
  4. Hvilken hastighet trenger jeg?
  5. Hvilke funksjoner trenger jeg?

Slik finner du rett mobilt bredbånd for deg

For å finne det mobile bredbåndet som passer deg best, bør du tenke gjennom de fem spørsmålene nedenfor:

1. Hvilket nett har best dekning hos meg?

I Norge har vi tre ulike mobilnett i dag: Telenor, Telia og Ice+. Hvor god dekning du får med de forskjellige mobilnettene avgjøres av hvor du befinner deg. Skal du i hovedsak bruke det mobile bredbåndet på hytta, bør du dermed undersøke hvem som har den beste dekningen nettopp på hytta di.

   
Ordliste
   

Dekningskart: Et dekningskart viser hvilke områder som en internett- eller mobilleverandør kan levere signaler til.

Sjekk dekningskartene her:

Det er viktig å huske på at selv om et område kan ha oppført god dekning på dekningskartet, kan dette vise seg å ikke stemme i praksis – spesielt når det kommer til mobilt bredbånd. Det kan skyldes høye trær eller fjelltopper som kan bidra til å forstyrre signalene til det stedet du ønsker å ha dekning.

2. Hvor mye er jeg villig til å betale?

Prisen på mobilt bredbånd er alt fra 149 kroner til 999 kroner per måned, avhengig av hvor mye data du ønsker inkludert i måneden.

Hvis du ikke skal bruke bredbåndet hver måned, kan du velge et bredbånd der grunnbeløpet er 0 kroner. Da er abonnementet helt uten inkludert data, og du betaler utelukkende for dataen du faktisk bruker. Dermed får du heller ingen unødvendige utgifter når bredbåndet ikke er i bruk.

Imidlertid kan prisen på slike bredbånd være dyrere enn andre når du først bruker data. Ender du med å bruke nettet mer enn du trodde på forhånd, bør du sammenligne bredbånd på nytt for å se om et annet bredbånd har lavere månedspris enn det internettregningen din viser.

Sammenlign mobilt bredbånd


3. Hvor mye data trenger jeg?

Du kan velge mellom 0 og 500 GB inkluderte data for ordinært mobilt bredbånd, mens trådløst hjemmebredbånd har opptil 2000 GB inkludert i måneden.

   
Ordliste
   

Gigabyte (GB): 1 gigabyte (GB) tilsvarer 1000 megabyte (MB) som tilsvarer 1000 kilobyte (KB) som igjen tilsvarer 1000 byte.

Byte er grunnmåleenheten for størrelsen på datafiler, og indikerer hvor stor en fil er når den skal lagres for eksempel på en harddisk.

Hvor mye du trenger avhenger selvfølgelig av bruken din. Er dere mange i husholdningen som bruker mye data? Streamer du mange filmer eller serier? Laster du opp mange store bilder og filmer til bloggen din?

For en som bruker internett sjelden er kanskje 1 GB mer enn nok, men jo flere av spørsmålene ovenfor du svarer 'ja' på, dess flere GB trenger du hver måned.

Prøv denne datakalkulatoren for å regne ut hvor mye data du trenger.

4. Hvilken hastighet trenger jeg?

Dersom du har god dekning der du skal bruke bredbåndet, kan du velge mellom flere hastigheter – alt fra 10 til 100 Mbit/s i forventet nedlastingshastighet og fra 10 til 50 Mbit/s i forventet opplastingshastighet. Mobilselskapene opplyser om høyere teoretiske hastigheter, men disse er det sjelden man kommer opp i.

Ta en hastighetstest: Hva er internetthastigheten din i dag?

Bor du derimot utenfor allfarvei, vil du ha færre alternativer å velge mellom. Noen ganger er det bare aller laveste hastighet som er mulig. Det kan også skje at hastigheten hos deg er under 10 Mbit/s, selv om abonnementet tillater 10 Mbit/s.

   
Ordliste
   

Mbit/s: Mbit/s er et mål for ned- eller opplastingshastighet. Mange blander dette sammen med MB/s, men ettersom det går 8 bit i én byte, må tallet deles på 8. Om en nettleverandør reklamerer for et abonnement som gir inntil 40 Mbit/s i nedlastingshastighet, tilsvarer dette 5 MB i sekundet.

Nedlastingshastighet: Den hastigheten du har når du laster ned data. Teknisk sett angir nedlastingshastigheten hvor raskt PC-en din mottar data fra en online server, og den er derfor viktig hvis du streamer musikk, film og serier.

Opplastingshastighet: Den hastigheten du har når du eksempelvis sender en e-mail eller legger videoer og bilder på sosiale medier. Teknisk sett angir opplastingshastigheten hvor hurtig PC-en din videresender data til en internettserver, og den er derfor viktig hvis du laster opp mye innhold online.

Akkurat som med datamengde er det bruken din som avgjør hvilken hastighet du bør gå for. For «vanlig» nettbruk, som googling og sjekk av Facebook, er du antakelig fornøyd med 10 Mbit/s.

På den annen side vil du ganske sikkert savne høyere nettfart dersom dere er flere som bruker nettet samtidig, eller hvis du holder på med en del «større» jobber. Streamer du for eksempel mye film og ønsker ultra-HD-kvalitet? Spiller du online spill? Laster du opp filmer eller store bilder til nettet? Da bør du bestille mobilt bredbånd med høyere hastigheter dersom det er mulig på adressen din.

Sammenlign mobilt bredbånd


5. Hvilke funksjoner trenger jeg?

Ulike mobile bredbånd kommer med forskjellige funksjoner som kan være nyttige å vite noe om før du bestiller et abonnement. I det følgende gir vi en forklaring av de aktuelle funksjonene.

Data Rollover

Dersom det mobile bredbåndet har Data Rollover, betyr det at inkludert data som ikke blir brukt i løpet av én måned, blir overført til påfølgende måned. Dersom du har et mobilt bredbånd med 10 GB inkludert hver måned, og du bare bruker 7 GB i mars, vil du ha 13 GB inkludert i april – de 3 gjenværende for mars pluss 10 nye for april.

Den oppsparte dataen har ingen utløpsdato, men du kan maksimalt spare opp like mye data som du har inkludert i abonnementet. Har du for eksempel et 10 GB-abonnement, kan du spare 10 GB ekstra. Med andre ord kan du maksimalt ha til sammen 20 GB tilgjengelig i løpet av én måned.

Datakontroll og ekstra datapakker

Datakontroll innebærer at mobiloperatøren ikke tar betalt for databruk dersom du bruker opp all dataen som er inkludert i abonnementet før måneden er over. Hastigheten på dataen vil derimot settes kraftig ned, slik at det for eksempel blir umulig eller tar svært lang tid å streame et program eller laste opp bilder.

Dersom du vil ha full hastighet igjen, kan du kjøpe en ekstra datapakke.

Mange mobile bredbånd gir deg anledning til å skru av og på datakontroll som du vil. Inaktiverer du datakontroll, vil du automatisk få ekstra datapakker hvis du bruker opp det du har inkludert i abonnementet ditt. På den måten er du alltid sikret full hastighet, men du må også belage deg på en høyere internettregning i slutten av måneden.

Sammenlign mobilt bredbånd

Det finnes også abonnementer helt uten mulighet for datakontroll, og disse har én av to følgende funksjoner:

  • «Autodata»-abonnementer: Du starter på første «datanivå» og blir automatisk oppjustert til neste «datanivå» med høyere månedspris så fort du bruker over et visst antall GB innenfor en måned. Neste måned starter du på første «datanivå» igjen.
  • Pris per MB: Du betaler for hver MB du bruker etter den inkluderte dataen er brukt opp innenfor en måned.

I begge disse tilfellene har du som regel full hastighet uansett hvor mye data du bruker, men for noen abonnementer settes hastigheten ned samtidig som du må betale for hver MB du bruker utover inkludert data. Sjekk alltid vilkårene nøye før du bestiller abonnementet, slik at du er sikker på å få det du ønsker.

Bruk i EU/EØS

De aller fleste mobile bredbånd kan utelukkende brukes i Norge. Du vil heller ikke kunne betale ekstra for å bruke det utenfor Norge, da de er helt sperret for bruk i utlandet.

Noen har likevel åpnet for bruk i EU/EØS, eller i deler av EU/EØS. For abonnementene dette gjelder kan du bruke bredbånd i de aktuelle landene uten at det koster deg noe ekstra.

Vurderer du andre typer bredbånd?

Er du i tvil om mobilt bredbånd er det rette for deg? Da kan du fylle ut skjemaet på Bredbånd.no og motta tilbud fra flere leverandører av fibernett, «vanlig» bredbånd (ADSL) og satellittbredbånd. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.