Dame bruker VPN på mobil for å få surfe sikkert og anonymt

Hva er VPN?

VPN er en tjeneste du kan bruke blant annet for å styrke personvernet og øke anonymiteten din på internett. Her lærer du mer om hvordan det fungerer og i hvilke situasjoner du kan vurdere VPN-tilkobling.

Bilde av Helene Øie Esparza

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 20.04.2020

VPN: Hva er det?

VPN er såkalte virtuelle private nettverk – også kalt VPN-tunnel og VPN-tilkobling. Betegnelsen er svevende og kan være vanskelig å forstå, men vi kan bryte VPN ned til to helt konkrete funksjoner.

Når du bruker et virtuelt privat nettverk, er det to ting som skjer:

  1. All datatrafikken din krypteres (Se forklaring her)
  2. IP-adressen din skjules (Se forklaring her)

Hvorfor bruke VPN?

Så hva skal vi egentlig med VPN? Hvorfor vil noen skjule IP-adressen og kryptere datatrafikken?

Svaret baserer seg på at internett er et usikret medium å sende data gjennom:

  • Det er lett for datahackere å stjele informasjonen som sendes i det offentlige nettet. Dersom informasjonen ikke er sikret ved hjelp av VPN eller lignende, er passord, kredittkortnummer og personopplysninger lett tilgjengelig for uvedkommende.
  • Intenettleverandøren din mottar og logger informasjonen om all din datatrafikk. De vet nøyaktig hva du søker etter og hvilke sider du er inne på. Det er lett for internettleverandøren din å utlevere dataen din til en tredjepart – for eksempel til en kommersiell aktør som vil sende deg tilpasset reklame, eller til offentlige myndigheter hvis de krever informasjon om deg.

Dette gjelder også når du surfer i såkalt «privat modus» i nettleseren din. Denne modusen betyr kun at historikken ikke er synlig på enheten du bruker, men historikken er fortsatt synlig for internettleverandøren din, og er lett tilgjengelig for hackere.

Hvordan fungerer VPN i praksis?

1. Datatrafikken krypteres

VPN fungerer rent praktisk ved at all nettdata du sender og mottar på enheten du bruker (mobil/PC/nettbrett/ruter) blir kodet, slik at den blir uleselig for alle andre enn dem dataen er ment for. På dataspråket kalles denne prosessen kryptering.

En server er et program på en maskin, men ofte refererer ordet også til selve maskinen.

Den fungerer som en slags tjener som utfører oppgaver for deg, i dette tilfellet kryptering av informasjonen du sender og mottar.

Helt konkret vil en dataserver (se infoboks) opprette en kryptert VPN-tunnel hver gang du logger deg inn på VPN-tjenesten og foretar deg noe. Det kan for eksempel være at du gjør et søk i google, eller logger deg inn i nettbanken din.

Informasjonen pakkes inn i VPN-tunnelen på en slik måte at uvedkommende ikke klarer å få tak i eller lese det. Når du sender informasjonen, vil den gå sikkert gjennom tunnelen – fra deg via serveren, og til rett destinasjon (for eksempel nettbanken din). Det samme prinsippet gjelder når du mottar data. Informasjonen sendes kryptert gjennom tunnelen, via serveren til deg.

2. IP-adressen skjules

Når du bruker internett, får du tildelt en unik IP-adresse (internettprotokoll) basert på hvor du befinner deg, hvilket nett du surfer på og hvilken enhet du bruker. På den måten er det enkelt å spore datatrafikken din tilbake til deg.

Når du bruker en VPN-tilkobling, vil all trafikk derimot gå via serveren til tilbyderen du har kjøpt tjenesten av. Da er det kun denne VPN-serverens unike IP-adresse som er synlig for andre. Din egentlige IP-adresse blir «skjult», og trafikken din kan ikke spores tilbake til deg.

Illustrasjon av VPN
VPN beskytter deg: VPN fungerer som et slags skjold mot at hackere, internettleverandører og myndigheter får tak i informasjon om deg og datatrafikken din.

Når bør du bruke VPN?

Det er fem typiske situasjoner VPN blir aktuelt å bruke:

  • Når du vil sikre personvernet ditt. Ved å bruke VPN, er det umulig for internettleverandøren din å logge internettrafikken din og utlevere den til tredjeparter eller myndigheter.
  • Når du vil verne deg mot hackere. VPN-tilkoblingen gjør det mye vanskeligere for hackere å få tilgang til og lese den krypterte informasjonen, som for eksempel hvilke passord du bruker.
  • Når du vil streame underholdning som ikke er tilgjengelig i det landet du befinner deg i. Hvis VPN-serveren befinner seg i USA, vil det se ut som du sitter i USA når du surfer på nettet. Det betyr for eksempel at du kan sitte i Norge og se et Netflix-program som egentlig er blokkert for alle andre land enn USA.
  • Når du vil omgå sensuren i strengt regulerte land. Heldigvis er dette punktet lite relevant i Norge, men for eksempel i Kina, vil VPN være en måte å kunne besøke sensurerte nettsider som Facebook og Google.
  • Når ansatte i en bedrift arbeider på ulike nett, for eksempel fra hjemmekontorene sine, eller når de er på farten og bruker offentlige nettverk. Ved å logge seg på bedriftens VPN-tjeneste, har de ansatte sikker tilgang til bedriftens dokumenter i det interne kontornettet, uansett hvor i verden de sitter. Vær obs på at du må bruke bedriftens VPN-tjeneste for å kunne logge deg på det interne bedriftsnettet – ikke en VPN-tjeneste du har kjøpt privat.

Hvordan bruke VPN?

Hvis du vil bruke VPN, kan du kjøpe denne tjenesten fra en tilbyder, og laste den ned som et program eller en app på enheten din. Tjenesten kalles en VPN-klient på dataspråket.

Deretter må du følge oppskriften klienten gir deg for oppsett av VPN. Det krever opprettelse av brukernavn og passord, og normalt er fremgangsmåten enkel.

Når klienten er ferdig oppsatt, må du logge inn med brukernavnet og passordet ditt for hver ny økt du ønsker ekstra sikkerhet på internett. Etter innlogging kan du bruke internett, apper og program akkurat som du pleier, mens VPN-tjenesten jobber usynlig for deg i bakgrunnen.

Hva er ulempene med VPN?

1) Når du bruker en VPN-tjeneste, vil internetthastigheten din bli noe tregere, ettersom all dataen din går via VPN-serveren og må krypteres.

Får du hastigheten du betaler for? Sjekk internetthastigheten din her.

2) VPN gir deg heller ikke total sikkerhet mot å bli hacket eller lignende, men du er mye tryggere og anonym enn uten en VPN-tilkobling.

Det finnes alternativer til VPN for sikker surfing, som vil kunne gi deg enda større grad av sikkerhet, men du har aldri full garanti for anonymitet og trygghet. De alternative metodene krever ofte mer teknisk innsikt og at du kjenner noen du kan stole på og be om hjelp. I tillegg vil surfehastigheten være alt fra litt til mye tregere enn ved bruk av VPN.

3) Anonymiteten din er også avhengig av at VPN-tilbyderen ikke loggfører trafikken din. Ingen tilbydere reklamerer med at de fører logg over aktiviteten din, men gjør de det likevel, vil det være lett å spore trafikken din tilbake til deg og utlevere informasjonen til tredjeparter.

Vi anbefaler deg derfor å undersøke kvaliteten og troverdigheten til tilbydere før du kjøper en VPN-tjeneste.

Kilder

Nettvett.no / HansPetter.info / Tek.no / Wikipedia