Dame bruker VPN på mobil for å få surfe sikkert og anonymt

Hva er VPN og hvorfor bør du vurdere det?

VPN er en tjeneste du kan bruke for å verne om personlige opplysninger, og øke anonymiteten din på internett. Les mer om hvordan VPN fungerer, og i hvilke situasjoner du bør vurdere VPN-tilkobling.

Bilde av Anna Nguyen

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 23.04.2023
Innhold:

VPN, hva er det?

VPN står for virtual private network, eller virtuelt privat nettverk på godt norsk. Med VPN beskytter du dataene du legger igjen på nett, samtidig som det er vanskeligere å spore opp hvor du faktisk befinner deg.

I praksis har dette tre funksjoner for deg når du skrur på VPN:

  1. Datatrafikken din krypteres
  2. IP-adressen din skjules
  3. Du slipper unna geoblokkering

VPN er helt lovlig å bruke i Norge. Det som ikke er lovlig er å bruke VPN for å utføre kriminelle handlinger.

Hvorfor bruke VPN?

Hvorfor vil noen bruke VPN for å skjule IP-adressen og kryptere datatrafikken sin? Svaret baseres på at internett er et usikret medium for å sende data.

  • Enkelt for hackere å stjele informasjon uten VPN
    Sendes det ut informasjon offentlig på nett, kan det være enkelt for hackere å stjele denne. Om informasjonen ikke er sikret av VPN, kan passord, kredittkortnummer og andre personopplysninger bli lett tilgjengelig for hackere.
  • Internettleverandøren logger all datatrafikken din
    Leverandøren har all informasjon om hva du har søkt på og hvilke sider du har besøkt. Det er lett for internettleverandøren din å utlevere dataen din til en tredjepart.

    Tredjeparten kan være en kommersiell aktør som sender deg tilpasset reklame, eller offentlige myndigheter dersom de krever informasjon om deg.

    Dette gjelder spesielt når du bruker offentlige nettverk uten passord, for eksempel på flyplasser eller kaféer.

Bruker du inkognito eller privat modus i nettleseren din, vil ikke historikken være synlig på enheten du bruker. Likevel vil den fortsatt være tilgjengelig for blant annet internettleverandøren din og hackere.

Skjermbilde av privat modus på nettleseren
Inkognito modus i Chrome: Historikken på sider du besøker vil fortsatt være tilgjengelig selv om den ikke lagres på enheten du bruker.

Når bør du bruke VPN?

Under lister vi opp fem typiske situasjoner der det er aktuelt å bruke VPN.

1. Når du vil sikre personvernet ditt

Bruker du VPN, er det umulig for internettleverandøren din å logge nettrafikken din og utlevere den til tredjeparter eller myndigheter.

2. Når du vil verne deg mot hackere

VPN-tilkoblingen gjør det mye vanskeligere for hackere å få tilgang til den krypterte informasjonen, som for eksempel hvilke passord du bruker.

3. Når du vil strømme underholdning som ikke er tilgjengelig i landet du befinner deg

Befinner VPN-serveren seg i USA, vil det se ut som du og enheten din fysisk er i USA. Det betyr i praksis at du kan sitte i Norge og se på en TV-serie som kun er tilgjengelig i USA.

4. Når du vil omgå sensuren i strengt regulerte land

I strengt regulerte land, som for eksempel Kina, kan VPN være en måte å besøke sensurerte nettsider som Facebook og Google.

Opplever du ustabilt nett? Se tips som kan gi deg stabilt trådløst signal

5. Når ansatte i en bedrift arbeider på ulike nett

Når noen er på hjemmekontor, og andre på farta tilkoblet et offentlig nettverk, er det ekstra lurt å bruke VPN. Dette sikrer at den ansatte benytter en sikker og kryptert tilgang til bedriftens dokumenter på den interne serveren.

Da kan ansatte ha tilgang til serveren uavhengig av hvor de sitter i verden, samtidig som det er vanskeligere for hackere å stjele informasjon.

Vær oppmerksom på at du må bruke bedriftens VPN-tjeneste for å logge deg på det interne bedriftsnettet, og ikke en tjeneste du har kjøpt privat.

Hvordan fungerer VPN i praksis?

1. Datatrafikken krypteres

Datatrafikken vil bli kryptert når du bruker VPN. Det betyr at all dataen du sender og mottar på enheten du bruker blir kodet. Den er uleselig for alle andre enn for dem dataen egentlig er ment for.

Hva er en server?

En server kan enten være en programvare eller en fysisk maskinvare.

I dette tilfellet er serveren en programvare, som en slags tjener, som krypterer den informasjonen du sender og mottar.

Teknisk sett vil en VPN-tjener opprette en kryptert tunnel hver gang du logger deg inn på VPN-tjenesten for å utføre en handling på nett. Det kan være et Google-søk, eller at du logger deg inn i nettbanken.

Informasjonen pakkes inn i VPN-tunnelen på en slik måte at uvedkommende ikke klarer å få tak i eller lese det. Når du sender informasjonen, vil den gå sikkert gjennom tunnelen. Den går fra enheten du bruker, gjennom serveren og til rett destinasjon, eksempelvis nettbanken din.

Det samme gjelder når du mottar data. Informasjonen sendes kryptert gjennom tunnelen og serveren, til deg.

2. IP-adressen skjules

Alle enheter du bruker internett på har en unik IP-adresse. IP-adressen er basert på hvor du befinner deg og hvilket nett du bruker. Det er derfor enkelt å spore tilbake til deg og hvilken enhet du er på.

Bruker du VPN-tilkobling, vil som nevnt all datatrafikken gå gjennom en VPN-tunnel. Det er kun VPN-klientens nye IP-adresse som blir synlig for andre. Dermed er den opprinnelige IP-adressen din skjult, og det er vanskeligere å spore datatrafikken til akkurat deg.

Illustrasjon av VPN
VPN beskytter deg: VPN fungerer som et slags skjold mot at hackere, internettleverandører og myndigheter får tak i informasjon om deg og datatrafikken din.

3. Slipper unna geoblokkering

Når du skrur på VPN, ser det ut som at datamaskinen din og IP-adressen din er på et helt annet sted enn det du fysisk er. Det betyr at du eksempelvis kan strømme innhold som du ikke ville kunne se med mindre du var i det landet som har innholdet tilgjengelig.

Om du skulle befinne deg i Spania med ønske om å strømme innhold fra NRK, vil ikke alt innhold være tilgjengelig. Bruker du VPN med en server i Norge, vil det derimot se ut som du befinner deg i Norge. Da kan du se serien eller filmen alle i Norge snakker om.

Det samme gjelder ved sensur av innhold i strengt regulerte land. Med VPN i for eksempel Kina, kan du få tilgang til nettsider som ikke er tilgjengelig der. Merk at det ikke alltid er lovlig å bruke VPN i andre land, slik som i Norge.

Hva er ulempene med VPN?

  • Internetthastigheten vil bli noe tregere
    Siden all datatrafikken din må gjennom en VPN-server og krypteres, vil dette påvirke hastigheten på nettet.
  • Ikke full garanti for anonymitet eller trygghet
    Selv om du bruker VPN, betyr det ikke at du er helt trygg eller anonym. Likevel er du tryggere og mer anonym enn uten en VPN-tilkobling.
  • VPN-tjenesten kan loggføre aktiviteten din på nett
    Dette avhenger av hvilken VPN-tjeneste du bruker. Slik som andre tjenester, finnes det noen upålitelige selskap som kan loggføre all datatrafikken din.

    Utleverer selskapet informasjonen din til en tredjepart, er det enkelt å spore aktiviteten tilbake til deg og enheten din.

Får du hastigheten du betaler for? Sjekk internetthastigheten din.

Noen VPN-klienter må du betale for å bruke, mens andre er gratis. Til tross for at enkelte VPN-klienter er gratis, bør du vurdere ekstra nøye før du bruker disse. De er ofte mer begrenset med antall IP-adresser du kan bruke og hvilke land de har server i. Det samme gjelder med hva VPN-tjenestene gjør med informasjonen din.

Vi anbefaler deg derfor å undersøke kvaliteten og troverdigheten til tilbydere før du bruker en VPN-tjeneste.

Les også: Alt om mobilt bredbånd

Kilder

Nettvett.no / HansPetter.info / Tek.no / Wikipedia