Kvinne smiler mens hun sitter med mobilen i hånda

5 tips for et stabilt trådløst nett

Ved å følge 5 enkle tips kan du forbedre rekkevidden og ytelsen på det trådløse nettet ditt.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 27.04.2023
Innhold:
  1. Plasser ruteren på riktig sted
  2. Pass på frekvensene
  3. Reduser støy og bruk kabel
  4. Oppdater utstyret
  5. Øk rekkevidden til nettet

Utfordringer for wifi

Selv om det gjør ting lettere i hverdagen, er trådløse nettverk generelt mer utsatt for forstyrrelser enn kablede tilkoblinger.

Forstyrrelsene kan komme fra både «usynlige» forstyrrelser, som naboens nett, og fysiske hindringer, som tykke betongvegger og skapet du forsøker å gjemme ruteren i.

Alle disse elektroniske og fysiske forstyrrelsene kan hindre nettverket ditt å nå fram til alle rom, senke hastigheten, eller gjøre at internett faller ut og inn.

Les også: Slik fungerer Wifi og trådløst nettverk

Vanlige grunner til ustabilt nett

  • Tykke/solide vegger eller tak (særlig betong)
  • Ansamlinger av vann, for eksempel gulv med vannbåren varme
  • Store/tykke metallobjekter
  • Bad og kjøkken mellom ruter og mottaker: fliser, speil og rørsystemer forstyrrer signalene
  • Hvis du har ruteren inne i TV-benken vil veggene og dørene blokkere signalene
  • Stor samtidig bruk av nettet kan forsinke signalet og dermed hastigheten på ditt nett
  • Stor samtidig bruk i nabolaget kan forsinke signalet og dermed hastigheten på ditt nett (gjelder kobberbredbånd, trådløst bredbånd og mobilt bredbånd)
  • Forstyrrelser fra andre trådløse enheter kan også påvirke internettsignalet

5 tips for bedre wifi hjemme

Før du forsøker noen av tipsene under, bør du dobbeltsjekke at du får stabilt signal og god hastighet inn til huset fra leverandøren. Det gjør du ved å koble en nettverkskabel direkte fra ruteren til PC-en din, og deretter teste netthastigheten din.

Husk å ta ut strømmen før du begynner med avansert feilsøking.

Finn feilen

Før du setter i gang med ulike tiltak for å forbedre signalet hjemme, bør du gjøre litt enkel feilsøking for å avklare hva som faktisk er problemet med nettverket ditt.

Dette gjør du enkelt selv. Begynn med å koble en datamaskin direkte til modemet eller ruteren din. Pass på at ingen belaster nettet ditt, og gjennomfør en speedtest. Denne koblede testen viser hvor raskt nettet du får inn i boligen faktisk er.

Les mer: Slik løser du internettproblemer

Noter resultatet og flytt deg så til de andre stedene hvor du opplever ustabilt nett, enten det er på sengekanten, fra sofakroken, kjøkkenet, ute på balkongen eller i en annen etasje. Kort sagt alle steder hvor du bruker nettet regelmessig.

Skriv ned resultatene. Hvilke rom har dårligst resultater? Dette viser raskt om det avstand til ruter eller andre faktorer som spiller inn.

Hvis du får bekreftet at det er et stort hastighetstap avhengig av hvor i boligen du befinner deg, så bør du gå gjennom tipsene under for å utbedre problemet.

Husk:

I de fleste tilfeller er det ikke mer komplisert enn at du må bruke litt tid på kartlegging og deretter gjøre noen enkle endringer på oppsettet ditt.

1. Plasser ruteren din på riktig sted

Når det kommer til problemer med hjemmenettet er det lurt å ikke overtenke det. Hele nettverket baseres på at signaler sendes til og fra ruteren din.

Da er det selvsagt helt avgjørende at du gir ruteren gode arbeidsforhold, og gjør det lettest mulig for signalene å nå fram dit de skal.

Ideelt sett bør du plassere ruteren et høyt og usjenert sted, gjerne på TV-benken (ikke bak TV-en) eller i en hylle, slik at det blir så få fysiske hindringer som mulig for signalene.

Du bør dessuten passe på at den plasseres så sentralt som mulig i boligen din, slik at den enklere rekker helt inn på soverommet, selv om du har ruteren i stua. Har du flere etasjer vil det være lurt å plassere ruteren i trappen, slik at signalene når opp og ned. Med flere etasjer vil det imidlertid være enda flere utfordringer.

Tenk gjerne på nettverkssignalene dine som en lysstråle eller lyd fra en høyttaler når du vurderer om plasseringen er god nok.

Ruter plassert fritt og høyt gir godt wifi-signal
Ikke gjem ruteren: Det trådløse signalet blir best hvis ruteren står fritt og høyt i nærheten av der du skal bruke internett.

2. Pass på frekvensene

Moderne rutere vil som regel opprette flere nettverk, et på 2,4 GHz og et eller to på 5 GHz.

Forskjellen på disse to nettverkene er at 2,4 GHz har lengre rekkevidde, men begrenset kapasitet når det kommer til hvor mange samtidige enheter som kan være på nettet.

5GHz har noe kortere rekkevidde, men høyere ytelse og takler flere enheter på samtidig.

Se også: Ordliste

Du bør i utgangspunktet velge 5 GHz når du kan, men bare vær klar over at ikke alle enheter støtter 5 GHz per i dag. Dette gjelder gjerne smartenheter som robotstøvsugere og smartpærer, men også generelt for eldre enheter.

Som regel får du opp både 2,4 og 5 GHz-nettene som standard nettverksnavn fra leverandøren, med samme passord, så det skal være enkelt å bytte mellom de to båndene/nettverkene. Eksakte navnestandarder varierer, men som regel legges det bare til en «2G» eller «5G» etter nettverksnavnet, slik at du kan skille dem.

3. Reduser støy og bruk kabel

Et vanlig årsak for nettverksproblemer er at det er for mange enheter tilkoblet samtidig.

Hver eneste enhet som er koblet til nettet ditt tar en del av kapasiteten din. Derfor kan det være lurt å koble fra de gamle enhetene som ikke trenger å være tilkoblet, for å frigjøre kapasitet til enhetene du faktisk bruker.

I tillegg bør du sørge for å redusere unødig støy for nettet ditt. Apparater som mikrobølgeovnen, babycallen, eldre trådløst utstyr og en rekke andre kan alle forstyrre signalene fra ruteren din.

Et siste godt råd for å redusere støy og frigjøre kapasitet på det trådløse nettverket ditt, er å bruke fysisk tilkobling på flest mulig enheter. Enhetene som kobles til med kabel vil få høyere ytelse, og det trådløse nettet vil ha enda høyere kapasitet til de enhetene som må kobles til trådløst.

4. Oppdater utstyret

Har du plassert ruteren et sentralt sted, uten at det har gjort stor forskjell i hastighetene du får? Da bør du ta en gjennomgang av hvor gammelt utstyret du bruker er.

Et WiFi-nettverk er ikke raskere enn det tregeste leddet, og det hjelper ikke med 1 Gbit/s fibertilkobling til veggen din om du bruker en 10 år gammel ruter.

Med eldre elektronikk risikerer du at de vil fungere som flaskehalser på tilkoblingen din, og du vil ende opp med en dårligere hastighet enn du betaler for.

Har du gammelt og utdatert utstyr vil det som regel lønne seg å oppgradere til noe nyere, og passe på at alle enheter oppdateres jevnlig. Dette kan gi et mer stabilt nettverk, og ikke minst et sikrere nettverk.

Illustrasjon av et hus med tre etasjer og en ruter i hver etasje
Mesh-nettverk: Med et mesh-nettverk kan du dekke hele boligen din med et stort sømløst nettverk.

5. Øk rekkevidden til nettet

Bor du i et stort hus, eller sliter du bare med rekkevidden til nettverket, selv etter å ha fulgt tipsene over? Da kan du vurdere å kjøpe nettverksforsterkere eller å oppgradere til et mesh-nettverk.

Nettverksforsterker: den enkle løsningen

En enkel løsning for å utvide rekkevidden på det trådløse nettverket ditt er å kjøpe en nettverksforsterker.

Det finnes flere ulike typer og de kalles gjerne ulike ting, alt fra internettforsterker, signalforsterker, wifi-forsterker, repeater, extender, homeplug nettforsterker eller nettverksutvider. Konseptet er relativt likt: man plugger en enhet i en stikkontakt i retning der du ikke får dekning, og den forsterker signalet og sender det videre.

Dette er en relativt rimelig og enkel løsning for å forsterke internettsignalet litt lenger enn ruteren klarer alene. Som regel vil det gå på bekostning av hastigheten i enden, men dekning er bedre enn ingen dekning.

Mesh-nettverk: den beste løsningen

Et alternativ til internettforsterkeren er å investere i et mesh-nettverk.

Med et mesh-nettverk har du flere «noder», som i praksis fungerer som rutere. Du plasserer disse rundt i boligen din, og nodene snakker sammen og samarbeider om å skape et størst og best mulig nettverk. Nodene i nettverket bruker samme nettverksnavn og passord. På den måten kan du sømløst bevege deg vekk fra en ruter til den andre — uten at du mister internettforbindelsen.

Et mesh-nettverk krever mer oppsett og det koster naturligvis litt mer når du må kjøpe flere noder, men det er den beste måten å sette opp et nettverk i en stor bolig på.

Les også: Slik fungerer mesh-nettverk

Sammenlign tilbud på bredbånd

Er du på jakt etter ny bredbåndsavtale?

Uansett hvilken bredbåndstype du ønsker deg, vil det lønne seg å sammenligne tilbud fra flere leverandører før du takker ja til en avtale.

Fyll ut skjemaet på denne siden og motta flere konkurransedyktige tilbud fra leverandører som leverer bredbånd i området du bor i.

Tjenesten er gratis og uforpliktende å bruke, og alt du risikerer er en bedre avtale enn du har i dag.

Få flere tilbud på bredbånd nå!