Kvinne surfer avslappet med stabilt trådløst signal

Tips som gir deg stabilt trådløst signal

Ofte er det kun små endringer i hjemmet som skal til for å forvandle ustabilt nett til stabilt trådløst signal.

Bilde av Anders Øie

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 08.05.2020

For at du skal få trådløst nett, må signalet gå fra den trådløse ruteren til datamaskinen, nettbrettet, TV-en, mobilen eller hva du måtte ønske å koble på nett. Hvis signalet støter på hindre, kan du oppleve ustabilt nett med lav hastighet.

Les også: Slik fungerer WiFi og trådløst nettverk

Hva gir ustabilt eller tregt nett?

Nedenfor kan du se noen av faktorene som kan gjøre nettet ustabilt eller tregt:

  • Tykke/solide vegger eller tak (særlig betong).
  • Ansamlinger av vann, for eksempel gulv med vannbåren varme.
  • Store/tykke metallobjekter.
  • Stor bruk av nettet samtidig – både i samme hus og i nabolaget – kan forsinke signalet og dermed hastigheten på ditt nett.
  • Forstyrrelser fra andre trådløse enheter kan også forstyrre internettsignalet. Eksempler på dette kan være babycall, bluetoothenheter, mikrobølgeovner og lysdimmere.
  • Gamle/utdaterte rutere kan fungere som en flaskehals hvor den ikke klarer å fordele signalene fort nok. Gamle PC-er, mobiler, utdatert programvare og annet gammelt utstyr kan også gi dårligere internettopplevelse enn nytt utstyr.

3 tips for godt signal, stabilt nett og god fart

Før du forsøker noen av tipsene under, bør du dobbeltsjekke at du får stabilt signal og god hastighet inn til huset fra leverandøren. Det gjør du ved å koble en nettverkskabel direkte fra ruteren til PC-en din, og deretter teste netthastigheten din her.

Er nettet stabilt og hastigheten god ved hjelp av kabel, vet du at det er forhold i huset ditt og det trådløse signalet som er problemet. Da kan du sette i gang med de enkle rådene nedenfor:

1. Velg rett ruter og plassering

Plasser ruteren fritt og høyt – på veggen, på et bord eller oppå et skap. Ikke plasser ruteren på gulvet eller inne i skap. Forsøk å ha så få fysiske hindringer som mulig mellom den trådløse ruteren og apparatene du ønsker å koble til nettet. Hvis du bruker nettet i hovedsak i én etasje, bør ruteren plasseres i denne etasjen. Plasser ruteren så sentralt som mulig hvis du ønsker å ha stabilt nett i hele boligen.

Hvis ruteren ikke kan plasseres på en slik måte at den dekker alle områdene du ønsker, kan det være aktuelt å kjøpe en internettforsterker (også kalt signalforsterker, wifi-forsterker, repeater, extender eller nettverksutvider). Denne forsterker signalet og sender det videre. En internettforsterker har som regel et eget brukernavn og passord, slik at du må bytte til dette utvidede nettet når du kommer utenfor rekkevidde til den opprinnelige ruteren din.

Les også: Slik fungerer Mesh-nettverk

Et alternativ til internettforsterkeren er å investere i et Mesh-nettverk. Dette er flere rutere som «snakker» sammen for å gi deg det beste signalet uansett hvor du befinner deg i boligen. Rutere i et Mesh-nettverk bruker samme nettverksnavn og passord. På den måten kan du sømløst bevege deg vekk fra en ruter til den andre – uten at du mister internettforbindelsen og må bytte nett.

Ruter plassert fritt og høyt gir godt wifi-signal
Ikke gjem ruteren: Det trådløse signalet blir best hvis ruteren står fritt og høyt i nærheten av der du skal bruke internett.

2. Unngå forstyrrelser

Du bør ikke ha unødvendige apparater tilkoblet det trådløse nettet. Dette kan gi lavere hastighet. Skru av høyttalere, radioer og andre apparater som er koblet til internett hvis de ikke er i bruk. Unngå ellers at andre trådløse apparater (babycall, trådløse hodetelefoner og lignende) står på hvis de ikke er i bruk. Dette kan forstyrre og forsinke nettsignalet.

Du kan også forsøke å bytte mellom 2,4 GHz-båndet og 5 GHz-båndet, slik at du finner det båndet med minst forstyrrelse fra andre trådløse apparater eller fra naboer. Som regel får du opp både 2,4 og 5 GHz som standard nettverksnavn fra leverandøren, med samme passord, så det skal være enkelt å bytte mellom de to båndene/nettverkene. Vær obs på at gamle enheter ikke støtter 5 GHz.

3. Oppdater utstyret

Hvis ruteren din er gammel/utdatert, anbefaler vi å kjøpe en ny. Det samme gjelder dersom du har annet gammelt utstyr, som PC eller mobil. Sørg også for å oppdatere programvaren på enhetene dine jevnlig.


Nyttige lenker