Smarthøyttaler, smartplugg og robotstøvsuger.

Slik får den du beste smarthjemløsningen

Med en ny, felles standard for alle produsentene er det i ferd med å bli langt lettere å sette opp et smarthjem på egen hånd.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 03.05.2023
Smarthus

Hva er et smarthus?

  • Et smarthus, eller smarthjem, gir deg muligheten til å koble sammen ulik elektronikk i hjemmet ditt slik at alt kan styres gjennom én felles sentral, ofte kalt «hub».
  • Man kan programmere inn ulike scenerioer som definerer hva som skal skje dersom et hendelsesforløp utløses. Det kan være at smarthøyttaleren begynner å spille musikk når du skal våkne, samtidig som at lyset i boligen skrur seg på og kaffetrakteren på kjøkkenet begynner å lage kaffe.
  • Med introduksjonen av den nye, felles standarden Matter vil det bli langt enklere å få de ulkke smartproduktene til å snakke sammen gjennom én felles hub.

I takt med at prisene har gått ned og brukervennligheten gått opp, er det stadig flere som har fått øynene opp for smarthjemløsninger. Tidligere måtte man ha en egen sentral for hvert system, noe som ofte medførte en rekke ulike bokser rundt i boligen.

Nå har imidlertid smarthjemprodusentene gått sammen om den felles standarden Matter, som gjør at produktene kan snakke sammen gjennom en felles sentral (ofte kalt «hub» av produsentene). Over 500 teknologiselskaper støtter standarden som ble vedtatt i 2022 – deriblant de mest solgte produsentene i Norge, som Apple, Google, Sonos, Ikea og Philips Hue.

Les også: 5 tips for et stabilt trådløst nett

I praksis betyr dette at du bare trenger én «hub», som alle smartdingsene dine forholder seg til. Du kan for eksempel kjøpe smartlys fra ulike produsenter ut fra hvilke behov du har i rommene lysene skal brukes, men likevel kunne styre dem fra ett sted – så lenge begge produktene støtter Matter-standarden.

Smartpære og hub fra Philips Hue
Må med: Sentralen må med for at du skal kunne styre smartpærene dine.

Hva er et smarthjem?

Et smarthjem, eller en smarthusløsning, gir deg mulighet til å koble sammen ulike komponenter som lyspærer, høyttalere, varmeovner og lignende. Disse kan du styre fra ett sted – for eksempel fra et nettbrett eller en mobiltelefon. Dessuten skal de ulike enhetene i teorien ha muligheten til å snakke sammen – for eksempel at lysene kan bevege seg i takt med musikken du spiller av fra smarthøyttaleren din.

Den største fordelen med smarthjemløsninger er at du kan sette opp ulike scenarioer, eller programmer, som sier hva som skal skje dersom et hendelsesforløp utløses. Eksempler på dette kan være at kaffetrakteren slår seg på når vekkerklokka di ringer om morgenen, eller at lysene slår seg på hjemme når du parkerer bilen i garasjen.

Les også: Slik fungerer WiFi og trådløst nettverk

I de senere årene har flere produsentene også utviklet smartknapper man kan feste til veggen, som utløser en forhåndsdefinert rekke med hendelser. Det kan for eksempel være en «middagsknapp» som gir dempet belysning og avspilling av musikk fra en middagsspilleliste man har laget på forhånd.

Hvordan gå fram for å sette opp et smarthjem

Selv om man kan få en elektriker til å sette opp en ferdig smarthusløsning, er det fullt mulig å sette opp dette på egen hånd. Da anbefales det å ikke sette opp alt på én gang, men heller bygge ut systemet litt etter litt.

Start med lyd eller lys

Noe av det enkleste, og rimeligste, å begynne med er belysning. Når du først har en sentral, eller hub, vil prisen for en smartpære ikke være mye høyere enn en alminnelig lyspære. Så lenge du kjøper en hub som støtter Matter-standarden, vil du kunne bruke denne til alle de andre smartdingsene du på sikt tenker å bygge ut systemet med. En hub kan fort koste litt, men hvis den har bredt bruksområde, må du se på den utgiften som en langsiktig investering.

Alternativt kan du kjøpe en eller flere smarthøyttalere for å starte smarthjemprosjektet ditt. Dette er enklere å sette opp enn lyspærene, men inngangsbilletten er på den annen side en god del høyere.

Smartstøpsel

Smartstøpsel, eller smartplugger, lar deg gjøre gamle husholdningsapparater litt smartere – og er dermed en annen billig inngangsbillett til ditt nye smarthjem. Plugger du i utebelysningen eller kaffetrakteren din, kan du blant annet bestemme når produktene får strøm, og dermed når de skal skru seg på.

Dette er en enkel og rimelig måte å teste smarthjemløsninger på. Særlig er det nyttig at du kan plugge i forskjellige elektroniske enheter, slik at du kan teste mye forskjellig, selv om du egentlig bare har gått til innkjøp av ett nytt produkt.

Varmestyring

Varmestyring kan være styring av alle mulige varmekilder – fra panelovner til varmekabler, varmtvannstanker og vannbåren varme. Fordelen med varmestyring er at man får behagelig temperatur hjemme, samtidig som man kan spare penger på strømregningen ved å regulere temperaturen ned når man er borte fra hjemmet.

En gammel radiator
Kan bli smartere: Med en smartplugg eller en annen enhet kan man også regulere varmen på gamle radiatorer via en app.

Det enkleste er å gå til innkjøp av noen smarte panelovner, men du kan også teste å sette gamle panelovner i smartplugger, som gjør at du kan styre dem via smartpluggens appsystem.

Innunder varmestyring kan man også legge til overvåking av luftkvalitet. Ofte er det så enkelt som å kjøpe en smartenhet for inneklima, som så gir deg oversikt over luftkvaliteten i en app.

Det er også mulig å gjøre mer omfattende tiltak når det kommer til smart strømstyring, for eksempel et system som legger opp til at elbilen lades når strømmen er billigst, eller varmtvannet varmes opp om natten. Et slikt system kan du få inntil 10 000 kroner i støtte fra Enova til å installere – men det er viktig å merke seg at på grunn av brann- og elsikkerhet er det et krav at slike systemer skal installeres av en godkjent elektriker.

Sikkerhet

Innenfor sikkerhet kan du for eksempel få deg en smart ringeklokke, røykvarsler, overvåkingskamera eller dørlås. Med bevegelsessensorer kan utelysene skru seg på automatisk når noen beveger seg nærme boligen din, og du kan bli varslet dersom noen går inn og ut av boligen din når du ikke er hjemme.

De store alarmselskapene har også nå alarmsystemer som kan integreres i smarthjemsløsningen din – slik at du kan bli varslet på mobilen din dersom røykvarsleren går av, eller innbruddsalarmen blir utløst.

Smartassistenter

Virtuelle assistenter som Google Assistent, Amazon Alexa eller Siri har for alvor tatt steget inn i norske hjem. Ved å ha for eksempel en smarthøyttaler med støtte for taleassistent vil du enkelt kunne styre resten av de ulike smarte produktene dine ved hjelp av stemmen din. Da kan du for eksempel skru av og på lyset i ulike rom, sette på kaffetrakteren som er koblet i en smartplugg, eller sette på en film på TV-en bare ved å be om det.

Ikke la kvaliteten på bredbåndet ditt ødelegge for smarthusdrømmen din – få tilbud på bredbånd ved å fylle ut skjemaet!

Kilder

Tek 1 / Tek 2 / Din Side