Smarthøyttaler, smartplugg og robotstøvsuger.

Smarthus for nybegynnere

I et smarthjem kan du kontrollere og styre flere elektroniske enheter fra ett sted. Enhetene utfører gjerne også oppgaver automatisk.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 20.05.2020

Det finnes ulike meninger om hva et smarthjem er. Noen mener et produkt er smart dersom det kan styres digitalt, mens andre mener alle de tilkoblede duppedingsene må kunne kommunisere sammen før man kan snakke om et smart system.

I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i at et smarthjem eller en smarthusløsning gir deg mulighet til å koble sammen de ulike komponentene i hjemmet ditt i et system, slik at du kan styre dem fra ett sted.

Dette kan du få til på flere måter. For eksempel kan du gå til anskaffelse av et system utviklet av noen andre, eller så kan du handle utvalgte produkter og koble dem sammen på egen hånd.

Går du for det siste alternativet kan du begynne med smarthus i det små, og gradvis ta inn nye produkter i systemet etter hvert som du blir vant til hvordan det virker. Da er også valgmulighetene større når du skal velge produkter, selv om du kommer til å se at ikke alle produkter kan fungere sammen i en smarthusløsning.

Slik fungerer det

Den største fordelen med smarthjemløsninger er at du kan sette opp forskjellige scenarioer, eller programmer, som sier hva som skal skje dersom et hendelsesforløp utløses.

Eksempler på slike scenarioer kan for eksempel være at kaffetrakteren slår seg på når vekkerklokka di ringer på morgenen, eller at lysene slår seg på hjemme når du parkerer bilen i garasjen.

Ulike systemer har ulike navn på denne type mekanisme, men det er vanlig å bruke scene, scenario, flow eller flyt for å beskrive hendelsesforløpet som skal skje når noe settes i gang.

Forskjellige smarthusløsninger

Det finnes mange leverandører av smarthusløsninger. Kjente navn er Futurehome, Gira eNet, KNX Smarthus, xComfort, Fibaro, Samsung Smartthings, Apple Homekit, Ikea Smart Home og Google Nest.

Det viktigste å vite når du skal starte med smarthusløsninger er at du trenger en eller flere styringssentral(er) som gjør at alle dingsene dine kan snakke sammen.

Dette er nødvendig fordi de forskjellige enhetene bruker ulike frekvenser og standarder for å kommunisere med hverandre trådløst.

Smartpære og hub fra Philips Hue
Må med: Sentralen må med for at du skal kunne styre smartpærene dine.

For eksempel kommuniserer Philips Hue-systemet seg imellom med den trådløse standarden Zigbee, via sentralen Philips Hue Bridge. På lik linje snakker smarthusproduktene fra Fibaro med hverandre via sentralen Smart Home Center ved hjelp av protokollen Z-wave.

Det betyr imidlertid ikke at du utelukkende må anvende deg av produkter fra én merkevare. Ettersom flere merkevarer bruker samme teknologi, er det enklere for noen å snakke sammen enn andre. Ikeas Trådfri-pærer bruker for eksempel også Zigbee, noe som gjør at de enkelt kan virke sammen med Philips Hue-systemet.

Dette fordrer dog at du har tunga rett i munnen når du velger produkter, og at du tenker langsiktig på hvilke løsninger og teknologier du ønsker å implementere i fremtiden.

Finnes smarte sentraler

Heldigvis finnes det sentraler som er laget for å kommunisere med så mange teknologier som mulig. Athom Homey er et godt eksempel på et slikt produkt. Samsungs Smartthings-Hub snakker også med mange flere enn bare Samsungs egne produkter.

Det er dessuten verdt å merke seg at teknologiprodusentene i desember 2019 ble enige om å gå sammen for å utvikle en felles smarthjem-standard. Arbeidsgruppen består av Google, Amazon og Apple, samt alle selskapene i Zigbee Alliance – som inkluderer Ikea, Samsung og Signify (Philips sin lysavdeling).

Fram til denne standarden er klar er det viktig å passe på at de ulike smartproduktene du skaffer deg kan kommunisere, enten via samme teknologi eller en sentral.

De ulik teknologiene
TeknologiBruksområdeKommentar
Wifi Hjemme- og jobbnettverk Svært vanlig. Bruker mye strøm.
Bluetooth Direkte kommunikasjon mellom enheter. Svært vanlig, men har kort rekkevidde.
Zigbee Smartenheter Lager maskenettverk og bruker lite strøm, men har kort rekkevidde.
Z-Wave Smartenheter Lager maskenettverk og bruker lite strøm, men har kort rekkevidde
Vis mer

Tre ulike produktkategorier

Med dette i bakhodet kan vi dele smarthjem-produkter inn i tre kategorier.

Sentraler eller huber, gjør at smartenheter kan snakke med hverandre. Disse finnes det mange av, så det lønner seg å finne en sentral som kan snakke med så mange av produktene du ønsker deg som mulig. Hvis ikke kan man fort ende opp med mange slike bokser rundt omkring i hjemmet sitt.

Sensorer fungerer som husets sanser. De kan kjenne temperatur, fukt, gass, bevegelse, lyd og lignende. Setter du opp sensorer, kan du koble disse til enheter og si hva som skjer når sensoren oppdager noe. For eksempel kan du få en smart rullegardin til å gå ned når en lyssensor merker sterkt sollys mot stuevinduene dine på sommeren.

Smartenheter er duppedingsene som utfører en oppgave etter at noe annet har skjedd. For eksempel kan du få lysene på alle soverom til å blinke dersom brannvarsleren går av midt på natten. I dette scenarioet er både lyspærene og brannvarsleren smartenheter.

If this, then that

If this, then that (IFTTT) er navnet på en populær app som lar deg programmere hendelsesforløp for flere enheter, men det kan også sies å være den generelle mekanismen bak smarthjem.

For å ha et virkelig smart system hjemme vil man gjerne at nyttige hendelser skjer automatisk. Dette er grunnen til at sensorer eksisterer. Scenarioene settes vanligvis opp i appen som hører til sentralen.

Vil du begynne med noe enkelt kan du teste å automatisere belysningen din. For eksempel kan du sette opp at Hvis du er borte, da er lysene i stua av. Eller så kan du sette opp et scenario som heter Filmkveld, stille inn lampene i den belysningen du ønsker, og si at den kan aktiveres med appen eller en kommando til en smarthøyttaler.

Begynn med dette:

Det kan virke fryktinngytende å starte på smarthusprosjektet på egen hånd, men tar man det gradvis, trenger det ikke være altfor vanskelig. Under finner du noe av det vi anbefaler at du begynner med.

1) Belysning

Noe av det enkleste – og rimeligste – å begynne med er belysning. Har du først en sentral, vil prisen på en smartpære ikke være mye høyere enn en alminnelig lyspære. Og vil du starte med noe enkelt, kan du i første omgang teste å styre lysene med en smarthøyttaler eller en app.

Noen av de mest kjente produktene i denne kategorien er Philips Hue-lys og Ikea Trådfri, men det finnes mange flere modeller på markedet.

2) Varmestyring

Varmestyring kan være styring av alle mulige varmekilder – fra panelovner til varmekabler og vannbåren varme. Fordelen med varmestyring er at man får behagelig temperatur hjemme, samtidig som man kan spare penger på strømregningen ved å regulere temperaturen ned når man er borte fra hjemmet sitt.

Det enkleste er å gå til innkjøp av noen smarte panelovner, men du kan også teste å sette gamle panelovner i smartplugger, som gjør at du kan styre dem via smartpluggens appsystem.

En gammel radiator
Kan bli smartere: Med en smartplugg eller en annen enhet kan man også regulere varmen på gamle radiatorer via en app.

Innunder varmestyring kan man også legge til overvåking av luftkvalitet. Ofte er det så enkelt som å kjøpe en smartenhet for inneklima, som så gir deg oversikt over luftkvaliteten i en app.

3) Sikkerhet

Innenfor sikkerhet kan du for eksempel få deg en smart ringeklokke, røykvarsler, overvåkingskamera eller en dørlås. Her kan det være nyttig at utelysene skrur seg på automatisk når overvåkingskameraet oppdager bevegelse utenfor hjemmet ditt, eller betryggende at du får en sms på mobilen hvis røykvarsleren går av hjemme selv om du er på jobb.

4) Smarthøyttaler

Virtuelle assistenter som Google Assistent og Amazon Alexa har for alvor tatt steget inn i norske hjem. Har du en mobil eller en smarthøyttaler vil du enkelt kunne styre resten av de smarte produktene dine ved hjelp av taleassistenten. Da kan du for eksempel skru på lyset i ulike rom, sette på kaffetrakteren som er koblet i en smartplugg, eller sette på en film på tv-en bare ved å be om det.

5) Smartstøpsel

Smartstøpsel, eller smartplugger, lar deg gjøre gamle duppedingser lurere. Plugger du i utebelysningen eller kaffetrakteren din, kan du blant annet bestemme når produktene får strøm, og dermed når de skal skru seg på.

Dette er en enkel og rimelig måte å teste smarthjemløsninger på. Særlig er det nyttig at du kan plugge i forskjellige elektroniske enheter, slik at du kan teste mye forskjellig selv om du bare har gått til innkjøp av ett nytt produkt.

Kilder

Tek 1 / Tek 2 / Din Side