Slik får du bredbånd på hytta

Savner du Netflix, Facebook og nettaviser på hytta? Det har aldri vært enklere å få bredbånd med superhastighet på hytta.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 27. april 2020

Tiden da hytta var isolert fra resten av omverdenen er definitivt over. De aller fleste hytter har hatt tradisjonell telefonforbindelse i mange år allerede. Nå begynner i tillegg 4G-nettet å bli så godt utbygget også i mer grisgrendte strøk, at du i teorien kan ende opp med raskere internett på hytta enn du har hjemme.

Dekningskartene er din venn

For de aller fleste er det billigste og beste alternativet på hytta mobilt bredbånd. Som nevnt begynner 4G-nettet å få imponerende god dekning over hele landet. Likevel er det viktig å sjekke på forhånd at hytta har 4G-dekning. Dette kan du sjekke på mobiloperatørenes dekningskart. Husk at dekningen kan variere fra operatør til operatør, så ikke gi opp dersom du ser at en operatør ikke kan levere 4G der du vil ha det.

Les også: Slik fungerer WiFi

Likevel kan dekningskartet lyve noe. De fleste dekningskart tar nemlig ikke hensyn til høye trær eller tett skog rundt hytta som kan bidra til å forringe kvaliteten på signalene inn til hytta. De store mobiloperatørene har dekningsgaranti som gjør at du kan heve kjøpet dersom du finner ut at dekningen ikke er så god som du så for deg når du installerer det på hytta.

Hvor mye data trenger du?

Når du eventuelt har fått avklart om du kan få mobilt bredbånd på hytta, bør du finne ut hvor mye data du trenger. I denne vurderingen bør du ta med hvor mange som skal bruke nettet, hvor ofte du planlegger å besøke hytta og hva du tror du kommer til å gjøre på nettet.

Les også: Alt du trenger å vite om mobilt bredbånd

Det som drar desidert mest data er strømming av videoinnhold. 1 GB tilsvarer rundt én time strømming på Netflix med HD-kvalitet, og omtrent 20 minutter med video i høy kvalitet. Med andre ord: Planlegger du to timer videostrømming hver helg (fredag og lørdag) i HD-kvalitet må du minst ha 8 GB data i måneden, gjerne mer. Om flere skal strømme video på andre enheter i tillegg må det plusses på – i tillegg til «vanlig» internettbruk som bruk av nettaviser, e-post og lignende.

Kan du ikke få mobilt bredbånd?

Alt håp er definitivt ikke ute dersom du finner ut at det ikke er dekning for mobilt bredbånd der hvor hytta står plassert. Det er mulig å få internett via satellitt, og denne teknologien skal dekke opp mot 99 prosent av Norge – det skal altså mye til for at akkurat din hytte ikke dekkes.

Les også: Internett over satellitt

Satellittbredbånd krever en parabol som tar imot signalene, og denne parabolen kan du stort sett også bruke til å ta imot TV-signaler.

Hva med vanlig bredbånd?

Når det kommer til stabilitet er det en kjensgjerning at internettet du får i ledning inn til boligen eller hytta er best. Problemet er bare at det vil bli en særdeles dyr fornøyelse dersom du ønsker å få fiber levert til hytta.

Ingenting er imidlertid umulig her i verden.Det viktigste spørsmålet å få avklart er hvor langt det er til nærmeste fordelingspunkt for fiber – eller med andre ord en slags fibersentral. Er hytta plassert i nærheten av et større hyttefelt, hoteller eller et sentrum, er sjansene tilstede for at et slikt tilkoblingspunkt befinner seg der. Herfra må en legge fiberkabel under bakken helt inn til hytteeiendommen din.

Med slikt arbeid skal det ikke mye til for at både 10- og 100 000-kronerssjekkene baller kraftig på seg, avhengig av hvor langt det er til hytta. Om dette er aktuelt bør du høre med eventuelle hyttenaboer om de også er interesserte, slik at utgiftene blir mindre per hytte. På den lyse siden vil innlagt fibernett øke verdien på hytta kraftig dersom du en gang planlegger å selge den.

Kilder

Klikk.no / Nettavisen / Dagbladet / Nettzy.no