Bilde av en kvinne som arbeider på en laptop i vinduskarmen på en hytte med utsikt over en skog.

4 måter å få internett på hytta

Det har aldri vært enklere å få bredbånd på hytta, enten du vil ha hyttekontor, eller du bare skal strømme serier.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 05.05.2023
Innhold:
  1. Mobilt bredbånd
  2. Trådløst bredbånd
  3. Fibernett
  4. Satellittbredbånd

De fleste ønsker i dag tilgang til internett uansett hvor de er, også på hytta.

Med utbyggingen av 4G og 5G har dette blitt mer oppnåelig enn noen gang, men det finnes også andre alternativer.

Fire alternativer til bredbånd på hytta

Skal du skaffe deg internett på hytta har du i praksis fire alternativer å velge mellom: mobilt bredbånd, trådløst bredbånd, fastnettet eller satellittbredbånd.

I tabellen under har vi forsøkt å oppsummere det viktigste for å vurdere bredbåndstypene mot hverandre:

Sammenligning av bredbåndstypene:
BredbåndstypeMobilt bredbåndTrådløst bredbåndFastnettSatellittbredbånd
Mottakerløsning Ruter (kan være bærbar) Fastmontert antenne Fast kablet Fastmontert antenne
Dataløsning Datapakker «Ubegrenset»* datamengde Ubegrenset data Datapakker
Hastighet 10 — 1000 Mbit/s 30 — 500 Mbit/s 50 — 1250 Mbit/s 5 — 50 Mbit/s
Dekningsprosent 80 % (4G) 80 % 25 % 99 %
Pausemulighet Ja Nei Nei Nei
Prisnivå Fra 199,- (10 GB i md.) Fra 639,- (30 Mbit/s) Fra 599,- (50 Mbit/s) Fra 349,- (16 Mbit/s)

* Trådløst bredbånd har som regel en øvre grense på databruk hver måned, men denne er som regel på flere terabyte og dermed i praksis ubegrenset for normal bruk.

1. Mobilt bredbånd på hytta

Mobilt bredbånd er den mest fleksible løsningen, og passer for deg som ikke har de største behovene når det gjelder hastighet.

Med 4G, og særlig 5G-nettet, er mobilt bredbånd i dag raskt nok for de fleste utfordringene du gir det.

Dekningskartene viser hvilke leverandører som er aktuelle

Før du bestiller det første og beste mobile bredbåndet, bør du imidlertid bruke litt tid på å sjekke dekningskartene til mobiloperatørene.

Dekningen varierer nemlig fra operatør til operatør, så det vil ofte være lokale variasjoner i hvilket mobilnett som gir best dekning der hytta ligger.

Faksimile av dekningskartet til Telia
DEKNINGSKART: Sjekk dekningen for hytta di på leverandørenes sider (Faksimile: Telia.no)

Dekningskartene kan likevel være misvisende, ettersom de ikke tar hensyn til høye trær eller tett skog rundt hytta, som kan være til hinder for signalkvaliteten inn til deg. Da er det betryggende å vite at flere leverandører har såkalt dekningsgaranti for de tilfellene dekningen ikke ble så god som forespeilet.

Hvor mye GB trenger man på hytta?

Når du har avklart om du kan få mobilt bredbånd på hytta, bør du finne ut hvor mye data du trenger. Da må du ta hensyn til hvor mange som skal bruke nettet, hvor ofte du planlegger å besøke hytta, og hva slags bruk det kommer til å være på nettet.

Les også: Alt du trenger å vite om mobilt bredbånd

Det som krever mest data er strømming av videoinnhold, også i form av små videoer på YouTube eller lignende, men spesielt gjelder dette for strømming av filmer og serier i høy kvalitet.

Skal du strømme videoinnhold i 4K-kvalitet vil det kreve opptil 7 GB per time og 1-3 GB i timen for HD-kvalitet. Dette er et greit utgangspunkt for å beregne datakravene dine, men merk deg at det er store forskjeller mellom leverandørene her, og også på hvor mye kontroll du har over kvaliteten.

Det viktigste spørsmålet for hvilken bredbåndstype du skal velge er hvor krevende internettbruken din er, i tillegg til pris og tilgjengelighet selvsagt.

2. Trådløst bredbånd på hytta

Hvis du mistenker at mobilt bredbånd kan bli for veikt for dine behov, vil trådløst bredbånd raskt seile opp som et godt alternativ.

Dette benytter seg av det samme 4G eller 5G-nettet, men krever at du installerer en fastmontert mottaker på hytteveggen for å ta inn signaler. Mottakeren er utstyrt med en kraftig antenne og kan derfor få en mer stabil tilkobling, selv om mobildekningen din er varierende. Men, det kan være lurt å bruke dekningskartene som utgangspunkt også her.

Les også: Hva er trådløst bredbånd?

Med trådløst bredbånd får du dessuten «ubegrenset» data å bruke, og du betaler som med vanlig bredbånd for hastigheten fremfor datamengden.

Bilde av et par som sitter på terassen til en hytte og ser på film på en laptop
HVILEPULS: Slapp av og nyt hyttestemningen med hvilepuls og stabilt internett.

3. Fibernett på hytta

Selv om mobilt bredbånd og trådløst bredbånd er de beste alternativene for internett på hytta, er det i dag stadig bedre utbygd fastnett, også i enkelte hytteområder.

Det betyr at om du er heldig så har du kanskje mulighet til å koble deg på et fibernett på hytta. Baksiden med fibertilkobling er at det er dyrere å komme i gang med og som regel vil kreve at du graver ned en fiberkabel inn til hytta. Når du først er i gang vil du imidlertid ha høyhastighetsbredbånd.

Les også: Alt du trenger å vite om fibernettet

Er du mye på hytta og ønsker mulighet til å jobbe, strømme og ha videomøter, vil fiber være det beste alternativet, om du har muligheten.

Husk at det er lokale initiativer som i stor grad driver fiberutbyggingen i Norge, så om du får med hyttenaboene på prosjektet, vil det kanskje bli mer overkommelig å få fiber til hytteområdet.

4. Satellittbredbånd på hytta

Er du langt fra fastnettet og utenfor mobilnettenes rekkevidde, har du fortsatt en siste mulighet til å skaffe deg bredbånd i form av satellittbredbånd. Omtrent 99 prosent av Norge har nemlig satellittdekning, så nesten uansett hvor hytta di er, vil du ha tilgang til satellittbredbånd.

Med satellittbredbånd er du imidlertid mer begrenset med tanke på hastigheter enn de andre alternativene. Det er likevel ikke verre enn at du bør ha hastigheter nok til normal bruk, inkludert strømming. Med mange enheter vil du dog oppleve at kapasiteten ikke er uendelig.

Les også: Bredbånd via satellitt

Få tilbud på internett til hytta

Vurderer du å skaffe deg internett på hytta, lønner det seg å sammenligne flere tilbud før du bestemmer deg.

For å gjøre det lett og raskt for deg å sammenligne flere tilbud, kan du fylle ut skjemaet på denne siden, og vi vil finne relevante leverandører for deg.

Etter å ha fylt ut skjemaet vil lokale bredbåndsleverandører som kan gi deg internett der hytta di er, ta kontakt og gi deg sine beste tilbud. Alt du trenger å gjøre er å velge tilbudet du liker best.

Skulle ingen av tilbudene være bra nok, er det bare å takke nei — det er nemlig helt uforpliktende å bruke anbudstjenesten vår.

Få flere tilbud nå!