Slik velger du det beste og billigste bredbåndet

Hvordan velge beste og billigste bredbånd

Ved å bytte internettleverandør, kan du få høyere hastighet til lavere pris.

Det har aldri før vært så lett å få raskt internett til lav pris. Her viser vi deg hvordan, og vi gir informasjon og tips som kan hjelpe deg med å finne frem til det rette bredbåndet for deg.

Hvilke typer bredbånd finnes?

  • "Vanlig" bredbånd – også kalt kobberbredbånd/ADSL/VDSL – er det de fleste har hjemme. Så godt som hele Norge er dekket, og prisene ligger stort sett lavere enn de andre alternativene som finnes.
  • Fibernett er også populært, særlig i og rundt de største byene i Norge. Fibernett kan gi deg de høyeste hastighetene, men det tilbys fortsatt bare i begrensede områder, og prisene kan fort bli stive for de høyeste hastighetene.
  • Mobilt bredbånd er i ferd med å bli et reellt alternativ for mange, ettersom datapakkene blir større og hastigheten/dekningen øker.
  • Satelittbredbånd kan også være et alternativ, særlig i områder med dårlig bredbåndsdekning. Via Bredbånd og Breiband.no er kanskje de mest kjente tilbyderne av satelittbredbånd.

Hva du bør tenke på: Kvalitet vs. pris

Som med de fleste kjøp er det to ting som er viktige når du ser etter tilbud fra internettleverandører: pris og kvalitet. Kvaliteten avgjøres i stor grad av hastigheten, dekningen og stabiliteten – foruten kundeservicen og annet utenom selve internettleveransen. Nedenfor ser vi nærmere på hastighet, dekning, stabilitet og pris.

Hastighet på bredbånd
Hvor mye fart du trenger kommer helt an på hva du skal gjøre på internett og hvor mange som skal bruke bredbåndet samtidig.

Hastighet

Når du får tilbud fra de forskjellige selskapene, blir hastigheten oppgitt i Megabit per sekund (Mbits/s) i nedlastingshastighet. Hvor stor hastighet du bør velge kommer an på hvor mye du strømmer og hvor mange personer det er som bruker nettet. Det anbefales å ha minst fem Mbits/s hvis du skal strømme videoer i god kvalitet, mens hvis du skal strømme i HD-Ultra kreves det 25 Mbits/s.

Hvis det er flere som strømmer samtidig, bør du ta høyde for dette ved å øke hastigheten. Bor du alene kan fem Mbits/s holde, mens hvis dere er en familie på fire, kan det være lurt å velge en hastighet på 20 Mbits/s.

Lurer du på hvilken hastighet du har på nettet ditt i dag? Gjør en bredbåndstest - sjekk netthastigheten din.

Hvis du sender store mengder bilder, filmer eller tekster, bør du også sjekke opplastingshastigheten. Med vanlig bredbånd vil opplastingshastigheten være lavere enn nedlastingshastigheten. Fibernett, derimot, vil som oftest tilby samme hastighet både ved opp- og nedlasting.

Dekning

Hvilke typer bredbånd og leverandører som har dekning i området du bor vil variere mye. Bor du i en by, er sjansen stor for at du har mange valgmuligheter, med flere tilbydere av både vanlig bredbånd og fibernett. Bor du for eksempel i utkant-Norge, eller vil ha internett på hytta, er situasjonen en ganske annen. Da kan uvalget være begrenset, og du må kanskje vurdere litt andre alternativer. Du kan lese mer om dette lenger ned i artikkelen.

Stabilitet

Stabiliteten i nettet kan ha mye å gjøre med forhold i hjemmet ditt. Opplever du for eksempel at nettet faller ut og gir varierende hastighet? Disse enkle triksene kan gi deg mer stabilt bredbånd.

Pris

Når du får tilbud fra en nettleverandør, kan det være nyttig å forhøre seg om ruterleie, fraktkostnader og bindingstid. Hvis du ikke har fasttelefon, kan det også være at du må betale linjeleie. Disse er ikke alltid inkludert i den reklamerte prisen som selskapene oppgir på hjemmesiden, og ved å spørre, kan du unngå overraskelser når regningen kommer i posten.

Du bør selvsagt undersøke priser, hastigheter og andre vilkår på bredbånd fra flere forskjellige leverandører før du bestiller, men vi vet av erfaring at det kan være en tidkrevende prosess. Derfor har vi gjort det litt enklere for deg:

Ved å fylle ut skjemaet på Bredbånd.no vil forskjellige selskaper i ditt område konkurrere om å gi deg det beste tilbudet til den billigste prisen. Disse tilbudene er uforpliktende, og du kan selv velge om du vil takke ja til tilbudene. Tjenesten er helt gratis.

Når bør du velge fibernett?

Det som skiller fibernett fra andre typer bredbånd er at materialet i ledningen ikke setter begrensinger på hvor rask hastighet du kan få på nettet. Vanlig bredbånd består av kobber eller lignende materialer som begrenser hvor høy hastighet du kan oppnå. Med fibernett kan du gjennom din nettavtale selv bestemme hastigheten. Fibernett gir deg derfor større muligheter til å velge den løsning som passer ditt behov. Det kan være lurt å velge fibernett om din husstand bruker nettet mye eller til aktiviteter som krever høy hastighet.

Fibernett er dessverre ikke tilgjengelig i hele Norge ennå, men hvis du bor i – eller i nærheten av – en by, vil du som oftest ha tilgang til fibernett. Bor du derimot i mindre tettbefolkede områder, kan det være at fibernett ennå ikke er tilgjengelig.

Bredbånd på hytta
Vanlig bredbånd er ikke nødvendigvis det beste og billigste alternativet på hytta eller i sommerhuset.

Fjellnettregler

Ser du etter nett til hytta på fjellet eller sommerhuset ved sjøen, kan det være lønnsomt og nødvendig å utforske andre alternativer enn tradisjonelt bredbånd.

Mobilen kan i noen tilfeller være mer enn bra nok. Med stadig raskere og billigere mobilnett, kan det være både rimeligere og raskere å bruke mobilen som ruter, fremfor å skaffe seg bredbånd. De aller fleste moderne mobiler tillater å dele nett fra mobilen til laptop eller nettbrett. Denne løsningen passer hvis du for eksempel bare vil sjekke nyheter, se korte Youtube-klipp eller høre på sommersangene til Postgirobygget om og om igjen.

Finn mobilabonnementet som passer din bruk: Komplett oversikt og sammenligning av norske mobilabonnement.

Et annet alternativ er mobilt bredbånd. Hvis du velger mobilt bredbånd, bestemmer du hvor mye nedlastingskapasitet du vil ha tilgjengelig hver måned. I motsetning til vanlig bredbånd, har du ikke ubegrenset med kapasitet til nedlasting, men hvis du bruker opp den inkluderte datamengden, kan du raskt kjøpe mer. Denne typen abonnement kan være et billigere alternativ hvis du bruker nettet lite i lengre perioder, eller mye i korte perioder. I mange områder har mobilt bredbånd så god dekning at det konkurrerer med tradisjonelt bredbånd.

For alternativer til bredbånd på hytta: Velg det mobile bredbåndet som passer deg best.

Satelittbredbånd kan også, som nevnt, være et fint alternativ i områder uten god bredbåndsdekning.

Hvem kan levere bredbånd til deg?

For bredbånd og fibernett er det slik at ett selskap "eier" selve kabelen inn til huset ditt. Men det betyr ikke at du er bundet til å benytte denne leverandøren. I de aller fleste tilfeller vil også andre selskaper tilby nett via samme kabel. For satelittbredbånd og mobilt bredbånd, kan man selvsagt også velge leverandør helt fritt.

Så lett kan du finne beste bredbånd

Spar tid på å lete etter leverandører og tilbud på bredbånd der du bor ved å fylle ut skjemaet øverst denne siden. Da vil selskapene som leverer bredbånd, fibernett eller mobilt bredbånd til din adresse kjempe om å gi deg det beste tilbudet. Det koster deg ingenting, og du forplikter deg ikke til noe som helst.