Kvinne sitter ved en pult mens hun surfer på internett med en mac.

Slik får du billig internett hjemme

For å få billig bredbånd hjemme må du sammenligne internettleverandører som kan levere internett der du bor.

Bilde av Helene Øie Esparza

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 01.04.2020

Det har aldri før vært så lett å få tilbud om raskere internett til lavere pris enn det du allerede har. Det aller enkleste du gjør er å be om tilbud fra flere leverandører via skjemaet på Bredbånd.no.

Da får du tilbud fra selskaper som vet at de konkurrerer om å få deg som kunde, og du kan velge det beste alternativet for deg. Når du mottar tilbud via tjenesten vår får du også en pekepinn på hvilke leverandører som kan levere bredbånd hos deg.

Les mer om hvilke faktorer som påvirker muligheten for billig internett under.

Hva slags bredbånd finnes hos deg?

Prisen på bredbånd påvirkes av tilbudet i området du bor i. Dette reflekteres både i tilknytningsmulighetene og i hvilke leverandører som tilbyr bredbånd i området ditt. For eksempel finnes det noen områder hvor det aldri kommer til å bli bygget ut fibernett, noe som betyr at man må velge mellom satellittbredbånd eller mobilt bredbånd i stedet.

Mens man i urbane områder kan bestille bredbånd fra flere leverandører, vil mange som bor lenger unna allfarvei oppleve at de kun får tilbud av én eller få leverandører. Ofte vil man motta tilbud fra Telenor, fordi Telenor har en sterk stilling i bredbåndsmarkedet og er pålagt flere plikter enn andre leverandører.

Les mer: Alt om 5G-nettet i Norge.

Dette vil kanskje endre seg etter hvert som 5G-nettverket bygges ut, ettersom det gir flere aktører mulighet til å tilby mobilt hjemmebredbånd over større deler av landet.

De ulike bredbåndstypene

Det finnes mange ulike metoder for å koble seg til internett. Hvilke tilkoblingsmuligheter du har påvirkes av leverandørtilbudet i området.

Her er de ulike alternativene:

1) Kobberbredbånd, også kalt ADSL eler VDSL

«Vanlig» bredbånd – også kalt kobberbredbånd/ADSL/VDSL – er det de fleste har hjemme. Så godt som hele Norge er dekket, og prisene ligger stort sett lavere enn de andre alternativene som finnes.

Merk at kobbernettet skal fases ut i løpet av 2022, noe som gjør at dette ikke lenger er et godt alternativ.

Ryker kobbernettet i nærheten av deg vil leverandørene mest sannsynlig be deg velge en annen tilknytningsmetode, da de ikke lenger utfører reparasjoner på nettet.

Les mer: Hva er ADSL?

2) Fibernett

Fibernett er et høyhastighetsbredbånd, og denne typen internettoverføring blir stadig mer populært. Mens det tidligere har vært særlig utbredt i de største byene i Norge, jobber nå flere bredbåndsleverandører med å bygge ut fibernett også utenfor de aller mest urbane strøkene i Norge.

Les mer: Hva er bredbånd med høy hastighet?

3) Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er i ferd med å bli et reellt alternativ for mange som bor i områder hvor det ikke bygges ut fibernett. Med innføringen av 5G-nettet vil mobilt bredbånd for alvor skyte fart, og allerede nå tilbyr blant annet Telenor og Telia det de kaller «mobilt hjemmebredbånd».

Les mer: Alt du må vite om mobilt bredbånd

4) Satellittbredbånd

Satellittbredbånd kan også være et alternativ i områder med dårlig bredbåndsdekning. Via Bredbånd og Breiband.no er kanskje de mest kjente tilbyderne av satellittbredbånd.

Les mer: Hva er internett via satellitt?

Hva er viktigst – kvalitet eller pris?

Som med de fleste kjøp er det to ting som er viktige når du ser etter tilbud fra internettleverandører: pris og kvalitet. Ønsker du høy kvalitet, blir ofte prisen høy. Synes du det er greit med lavere kvalitet, blir prisen deretter.

Kvaliteten på internettet avgjøres i stor grad av hastighet, dekning og stabilitet. Når du skal finne beste bredbånd er det viktig at du vurderer disse faktorene før du bestemmer hvilken kvalitet du er på jakt etter. Under ser vi nærmere på hva hastighet, dekning, stabilitet og pris har så si for internettopplevelsen.

Hastighet

Når du får tilbud fra de forskjellige selskapene, blir hastigheten oppgitt i Megabit per sekund (Mbits/s) i nedlastingshastighet. Hvor stor hastighet du bør velge kommer an på hvor mye du strømmer og hvor mange personer det er som bruker nettet. Det anbefales å ha minst fem Mbits/s hvis du skal strømme videoer i god kvalitet, mens hvis du skal strømme i HD-Ultra kreves det 25 Mbits/s.

Hvis det er flere som strømmer samtidig, bør du ta høyde for dette ved å øke hastigheten. Bor du alene kan fem Mbits/s holde, mens hvis dere er en familie på fire, kan det være lurt å velge en hastighet på 20 Mbits/s.

Hvilken hastighet har du nå? Sjekk nettfarten din her

Hvis du sender store mengder bilder, filmer eller tekster, bør du også sjekke opplastingshastigheten. Med vanlig bredbånd vil opplastingshastigheten være lavere enn nedlastingshastigheten. Fibernett, derimot, vil som oftest tilby samme hastighet både ved opp- og nedlasting.

Dekning

Hvilke typer bredbånd og leverandører som har dekning i området du bor vil variere mye. Bor du i en by, er sjansen stor for at du har mange valgmuligheter, med flere tilbydere av både vanlig bredbånd og fibernett.

Bor du for eksempel i utkant-Norge, eller vil ha internett på hytta, er situasjonen en ganske annen. Da kan uvalget være begrenset, og du må kanskje vurdere litt andre alternativer.

Stabilitet

Stabiliteten i nettet kan ha mye å gjøre med forhold i hjemmet ditt. Opplever du for eksempel at nettet faller ut og gir varierende hastighet? Disse enkle triksene kan gi deg mer stabilt bredbånd.

Pris

Når du får tilbud fra en nettleverandør, kan det være nyttig å forhøre seg om ruterleie, fraktkostnader og bindingstid. Hvis du ikke har fasttelefon, kan det også være at du må betale linjeleie. Disse er ikke alltid inkludert i den reklamerte prisen som selskapene oppgir på hjemmesiden, og ved å spørre, kan du unngå overraskelser når regningen kommer i posten.

Du bør selvsagt undersøke priser, hastigheter og andre vilkår på bredbånd fra flere forskjellige leverandører før du bestiller, men vi vet av erfaring at det kan være en tidkrevende prosess. Derfor har vi gjort det litt enklere for deg:

Ved å fylle ut skjemaet på Bredbånd.no vil forskjellige selskaper i ditt område konkurrere om å gi deg det beste tilbudet til den billigste prisen. Disse tilbudene er uforpliktende, og du kan selv velge om du vil takke ja til tilbudene. Tjenesten er helt gratis.

Når bør du velge fibernett?

Det som skiller fibernett fra andre typer bredbånd er at materialet i ledningen ikke setter begrensinger på hvor rask hastighet du kan få på nettet. Vanlig bredbånd består av kobber eller lignende materialer som begrenser hvor høy hastighet du kan oppnå.

Med fibernett kan du gjennom din nettavtale selv bestemme hastigheten. Fibernett gir deg derfor større muligheter til å velge den løsning som passer ditt behov. Det kan være lurt å velge fibernett om din husstand bruker nettet mye eller til aktiviteter som krever høy hastighet.

Fibernett er dessverre ikke tilgjengelig i hele Norge ennå, men hvis du bor i – eller i nærheten av – en by, vil du som oftest ha tilgang til fibernett. Bor du derimot i mindre tettbefolkede områder, kan det være at fibernett ennå ikke er tilgjengelig.

Bredbånd på hytta
Vanlig bredbånd er ikke nødvendigvis det beste og billigste alternativet på hytta eller i sommerhuset.

Fjellnettregler

Ser du etter nett til hytta på fjellet eller sommerhuset ved sjøen, kan det være lønnsomt og nødvendig å utforske andre alternativer enn tradisjonelt bredbånd.

Mobilen kan i noen tilfeller være mer enn bra nok. Med stadig raskere og billigere mobilnett, kan det være både rimeligere og raskere å bruke mobilen som ruter, fremfor å skaffe seg bredbånd.

De aller fleste moderne mobiler tillater å dele nett fra mobilen til laptop eller nettbrett. Denne løsningen passer hvis du for eksempel bare vil sjekke nyheter, se korte Youtube-klipp eller høre på sommersangene til Postgirobygget om og om igjen.

Ikke glem mobilt bredbånd

Et annet alternativ er mobilt bredbånd. Hvis du velger mobilt bredbånd, bestemmer du hvor mye nedlastingskapasitet du vil ha tilgjengelig hver måned. I motsetning til vanlig bredbånd, har du ikke ubegrenset med kapasitet til nedlasting, men hvis du bruker opp den inkluderte datamengden, kan du raskt kjøpe mer.

Denne typen abonnement kan være et billigere alternativ hvis du bruker nettet lite i lengre perioder, eller mye i korte perioder. I mange områder har mobilt bredbånd så god dekning at det konkurrerer med tradisjonelt bredbånd. Med innføringen av 5G-nettet vil det mobile bredbåndsnettet også bli enda bedre enn tidligere.

Les også: Velg det mobile bredbåndet som passer deg best.

Husk at også satellittbredbånd kan være et fint alternativ i områder uten god bredbåndsdekning.

Hvem kan levere bredbånd til deg?

For bredbånd og fibernett er det slik at ett selskap «eier» selve kabelen inn til huset ditt. Men det betyr ikke at du er bundet til å benytte denne leverandøren. I de aller fleste tilfeller vil også andre selskaper tilby nett via samme kabel. For satellittbredbånd og mobilt bredbånd, kan man selvsagt også velge leverandør helt fritt.

Så lett kan du finne beste bredbånd

Spar tid på å lete etter leverandører og tilbud på bredbånd der du bor ved å fylle ut skjemaet øverst denne siden. Da vil selskapene som leverer bredbånd, fibernett eller mobilt bredbånd til din adresse kjempe om å gi deg det beste tilbudet. Det koster deg ingenting, og du forplikter deg ikke til noe som helst.